Kan USA besegra Kina?

Nej, nej, nej. Missförstå mig rätt, jag VILL INTE att USA skall attackera Kina, jag undrar bara vad folk därute tycker och tror. Frågan är på bordet och inte bara bland de notoriska konspiratörerna. Per Ahlin skriver i dag på DN’s ledarsida om USA:s och Kinas ömsesidiga beroende av varandra och hur det kan förhindra en konflikt. SvD publicerade i går en artikel av Jan Blomgren som handlade om hur USA:s militärbaser i Kaukasus är strategiskt viktiga i förhållande till just Kina.
Ett nytt domedagsperspektiv, som förvandlar kriget mot terrorismen till ett byslagsmål, är med andra ord under uppsegling. Vi pratar om världens befolkningsmässigt största nation mot världens militärmässigt starkaste nation.

Jag googlade på ”win a war with China” för att få en översikt över mer militärstrategiska än politiska aspekterna på denna brännheta fråga och hittade en rad intressanta och högst spekulativa forumdiskussioner på ämnet.

Från Yasis på iraqwar.mirror-world.ru (Jag älskar när folk tar up PNAC) : ”All what is going on in the world from Iraq to Ukraine to Iran-Venezuela is all too do with the PNAC Doctrine which is a policy document for ”One World Governance”.There cant be a ”one world Governance” if 1 country stands up and says ”No”.China has said ”No”.
PNAC is about every country handing over national sovereignty and being run by a centralised Goverment.China is forced to take issue with this,which is why there is a high probability of it going nuclear.”


En diskussion från ett Taiwanesiskt perspektiv
: ”let me tell you, Taiwan is not china’s soil. We taiwanese made taiwan what it is today. a democracy. and taiwan belongs to us. did china us a bulldozer under the ocean to scoop up soil to form taiwan.? NO. they have no authorization.
I do disagree you, I do believe our powerful allies USA will back us up. Cuz, we only need air support , our military will do the rest. and we will be more than happy to pay for the military bills”.

Här en diskussion från USA: Robert Kaplan (The Coming Anarchy) has written an article for the Atlantic Monthly entitled ”How We Would Fight China” (subscription required). In his article, Kaplan warns, ”The Middle East is just a blip. The American military contest with China in the Pacific will define the twenty-first century. And China will be a more formidable adversary than Russia ever was.”

Lite mer hardcore: ”free trade and the global economy is based on comparative advantage. but you can’t have comparative advantage when china and india are stealing our intellectual property. we have grounds to start a trade war and a world war against china. our forefathers would be proud of us.

Diskussionen är i full gång. Vad tycker ni om allt detta kära läsare? Är ett krig mellan USA och Kina oundvikligt eller är det bara feberheta maktfantasier från en överhettad marknad?

2 reaktioner till “Kan USA besegra Kina?”

  1. Jag anser att frågan är irrelevant. För den som vet vad Shanghai Cooperation organisation är, så är det uppenbart att i dagsläget kan varken Ryssland eller Kina besegras av USA.

    En mer relevant fråga vore: ”hur länge kommer USA att vara EN AV STORMAKTERNA”, 1 år – eller 10 år till?

  2. Jag ber dig notera att min postning skrevs för över två år sedan. Inte för att så värst mycket har hänt på de två åren mer än att det är uppenbart att USA:s hegemoni är på väg att slipas ned.

    Men..min postning skrevs för att det började höjas röster för ett krig mot Kina. De rösterna kanske har tystnat tillfälligt, men tro mig de kan poppa upp igen vid tillfälle. just nu är usa bokstavligen nedgrävda i den irakiska sanden.

    men vad händer sen? skall usa söka en fiende att skramla svärd med värd namnet så måste det bli ryssland eller kina.

Kommentarer är stängda.