Jakten på den perfekta fairtrade-espresson, del 1

Trots det magnifika utbudet på varor i våra förträffliga butiker och ett stort genomslag för ekologiska produkter, så finns det en vara som är attans svår att få tag på: rättvisemärkt malet espressokaffe. Fairtrademarknaden verkar i huvudsak vara inriktad på att arbetsplatser skall köpa mellanrost till sina kaffebryggare och det är oftast det man hittar på hyllorna. Mellanrost tar jag inte i med tång, vad jag är ute efter är ett bra kaffe att stoppa i min espressobryggare utan att behöva köpa bönor. Att hitta ett sånt är inte omöjligt men svårt om man verkligen vill ha ett gott kaffe. Långt bättre är det i Tyskland. Min absoluta favorit hittills kan man nämligen köpa lite överallt, både i s.k. bioladens och på stormarknader. Märket heter Italiensischer Espresso Öko och saluförs av den Tyska firman Gepa. Kostnaden för ca 225 g är cirka 4,50 Euro.

Chingada, detta är ett gott kaffe! Djupt mörk och samtidigt avrundad smak. Bra crema. Inte för mycket chokladsmak. Ett riktigt räcerkaffe som får dig att gå från 0-100 på sju sekunder på morgonen. Det är förbaskat synd att man inte kan få tag på det i Sverige bara. Nu är det så att Gepas produkter säljs av hälskosthandlarna genom importören North & South Fairtrade AB i Hjo, men av någon anledning inte detta kaffe. Inte går det att beställa det från Gepa’s hemsida heller om man inte bor i Tyskland. Schade, men fortsättning följer.

Här hittar du kaffet

Vad säger till exempel Zoegas om fairtrade? Jag mailade deras kundkontakt för att höra vad dom har för planer för att möta fairtrademarknaden och fick ett A4-långt statement till svar. Summan av kardemumman är att Zoegas försöker betala rimliga priser för sitt kaffe men om de kan kolla leverantörerna är en öppen fråga. Det är just det som fairtrademärkningen är bra för.

En kommentar till “Jakten på den perfekta fairtrade-espresson, del 1”

Kommentarer är stängda.