För den som vill ryckas med i den minst sagt komplicerade Plame-Rove-Libby-Cheney- WHIG-Wilson-affären som möjligen snart får sin upplösning så är Billmons senaste på temat ett måste. Det är värt att hänga med till slutet även om det verkar bara för snårigt och spekulativt.
10 reaktioner till “Billmon spekulerar”
Kommentarer är stängda.
Det kan ju oxå vara mera komplicerat än så, eftersom det sedan länge pågick ett inbördeskrig mellan administrationens olika delar.
De aktivistiska skrivbordstteoretikerna utan stämplar i passen kring Cheney, inkluderande civilisterna i Pentagon, mot proffsen i Utrikesdepartement och CIA.
Uppenbarligen såg aktivisterna fd Irak-ambassadören Wilsons undersökningresa till Niger, som ett avsiktligt angrepp på sin politik i stort från fienden CIA.
Och fd Halliburton-VDn Cheneys privat-ekonomiska intresse, i form av optioner på Halliburtons aktier, må icke glömmas…
Det blir alltså 3 slutsatser:
1) den gamla sanningen
A House divided cannot stand,
2) grabbarna var inte alls så smarta som framför allt de själva trodde ;=)
3) New York Times sabbade århundradets största story genom sitt hjärndöda försvar för den lilla råttan Miller, regimens handgångna ”stjärnjornalist”.
Det är lätt att man underskattar ”inbördeskriget” mellan CIA och de underrättelseorganisationer som skapats av Vita Huset i den här historien, därför att det de gör sällan dras fram i ljuset. Jag är övertygad om att vi kommer att få mer detaljer om vad som hände först när CIA-folket börjar snacka för att rentvå sig från eventuella oegentligheter. Plame-historien måste ju ha gjort dom rasande.
Intressant är ju att
1) det var CIA som anmälde saken till undersökning,
2) vi inte har fått veta några ”hårda” fakta om agent Wilson på CIAs WMD-avdelning.
Hur stora skador har avslöjandet orsakat för hennes a) arbete b)kontakter i olika länder c) CIAs WMD-avdelning i stort?
Exakt vad sysslar hon med på CIAs WMD-avdelning?
Var hon själv med på resan till Niger?
Plame verkar ha varit anställd av the Directorate of Operations, d.v.s CIAs hemliga operationer och inte CIA’s öppna avdelning WINPAC (Weapons Intelligence, Non-Proliferation and Arms Control unit). Hennes sysslor på OD lär därmed vara superhemliga och CIA lär ha sett till att sopa igen de spåren. Hon lär ha varit med på resan till Niger och rekommenderat sin man till uppdraget så det kan väl antas att hon haft särskild kännedom om just dessa saker.
Vissa kvalificerade spekulationer går ut på att läckningen av Plames namn skulle ha varit ett misstag. Någon trodde att hon jobbade som analytiker för WINPAC och inte för OD vilket förmodligen skulle ha haft mindre långtgående konsekvenser och möjligen inte vara åtalbart.
Låter som en efterhandskonstruktion.
Vita Huset kan omöjligen ha vetat vad hon hette som ogift utan att ha haft hennes personmapp framme.
Och den lär ju ha skräpat i allmän åsyn på presidentplanet…
Alltså visste de vem hon var och vad hon gjorde och hurupass hemligt det var.
Något annat är inte möjligt.
Problemet när man ljuger – och som de flesta bluffmakare inte förstår – är att man först måste veta p r e c i s hur sanningen ser ut, och sedan måste vara extremt noggrann (ännu mer än när man översätter bibeltext ;=) och, inte minst, att man måste m i n n a s exakt vad man har sagt – annars är det oerhört lätt att man pratar bredvid mun.
Och här var det flera samtidigt som sysslade med desinformation ;=)
Dessutom var de ju invaggade i säkerhet sedan länge av medias oerhörda flathet.
Just deras försök att krångla till det / slingra sig ifrån åtalbarhet på förhand, avslöjar att uppsåt förelåg.
Sanningen står naken med strålande änne – lögnen draperar sig.
Även en blind kan känna på plisseringarna!
Just WINPC har fläktat förbi in någon desinformation, som skall ha gett Åklagaren Fitzgerald vissa ledtrådar.
Påståendet att den icke agenten Wilson alias Plame arbetade vid WINPC stämde ju alltså inte.
Varför sade man då just så?
Kanske jobbade hon också vid WINPAC även om det verkar mindre troligt. Förmodligen fortsätter sammanblandingen även i media.