Dick Cheney i fokus i Plame-affären

Det var uppenbarligen Washington Post som var först med att rapportera att USAs vicepresident Dick Cheney nu kan ligga löst till i utredningen om vem som läckte CIA-agenten Valery plames namn till pressen och därmed blåste hennes cover. Jim VandeHei and Walter Pincus beskriver bland annat de intensiva motsättningarna mellan Vita Huset och CIA om underrättelseverksamheten inför Irak-kriget, hur Cheney varit den som varit pådrivande för att bygga ett mål mot Saddam Hussein och varit beredd att försvarat målet med alla till buds stående medel. Michael Whitney verkar med andra ord inte ha varit ute och cyklat när han skrev artikeln jag refererade till i går. USNews rapporterar till och med att rykten surrar om vicepresidentens avgång (tack Yabosid för länken).

Washington Post skriver bland annat att:

”As the investigation into the leak of a CIA agent’s name hurtles to an apparent conclusion, special prosecutor Patrick J. Fitzgerald has zeroed in on the role of Vice President Cheney’s office, according to lawyers familiar with the case and government officials. The prosecutor has assembled evidence that suggests Cheney’s long-standing tensions with the CIA contributed to the unmasking of operative Valerie Plame … It is not clear whether Fitzgerald plans to charge anyone inside the Bush administration with a crime. But with the case reaching a climax — administration officials are braced for possible indictments as early as this week– it is increasingly clear that Cheney and his aides have been deeply enmeshed in events surrounding the Plame affair from the outset. …It was a request by Cheney for more CIA information that, unknown to him, started a chain of events that led to Wilson’s mission three years ago. His staff pressed the CIA for information about it one year later. And it was Libby who talked about Wilson’s wife with at least two reporters before her identity became public, according to evidence Fitzgerald has amassed and which parties close to the case have acknowledged.”

En strålande sammanfattning av den pressstorm som utbrutit i samband med denna story hittar ni på WPs blog.

Så kommer verkligen Cheney att vara den som till sist hålls ansvarig för läckan? De flesta journalister verkar hålla det för mindre troligt, även om man är osäker på vilka ess Fitzgerald har i rockärmen. Med ett ilsket och besviket CIA finns säkert många källor att ösa ur. En sak är säker: långsamt glider nu Washingtons hökar av banan. Med Wolfovitz som Världsbankens president, GW Bushs minskade stöd och den hårda kritik som riktats mot Rumsfeld både från konservativt och liberalt håll (och inte minst från soldaterna i Irak), så verkar det tillslut som om de förlorat momentum.

Bild: Wolfovitz, Rumsfeld och Cheney med svärd i hand! Bildkälla: Defenselink