Det verkar som om Vita Huset skjutit sig i foten med granatgevär

I går ställdes frågan i en kommentar vilken skada som avslöjandet av Valery Plame-Wilson som agent kan ha fått för USA och efter att ha rotat runt lite i blogosfärens omfattande mylla av information i ämnet så verkar det vara ganska allvarligt. Hundratals agenter har jobbat för en fima som heter Brewster, Jennings and Associates, en fejk-firma som har varit en fasad för CIA-operationer med uppgift att skaffa underrättelser om spridning av massförstörelsevapen m.m. Ett speciellt vaksamt öga har firman haft riktat mot det Saudiarabiska oljebolaget ARAMCO. DailyKos har en utmärkt artikel om detta från i Juli i år. Vad innebär då avslöjandet? Jo, att åratal av investeringar i underrättelseverksamhet, som bland annat rör kriget mot terrorn, raserats och stora personliga risker för de som arbetar för CIA i företaget som agenter. Inte konstigt att CIA är fly förbannat!

Om avslöjandet nu är ett misstag som det spekuleras så har verkligen Vita Huset skjutit sig i foten, och med granatgevär. Om det inte är ett misstag så framstår det som ett ytterst sinistert drag som bara kan syfta till att ikullkasta CIA:s auktoritet inom underättelseområdet, kanske för att i förlängningen ersätta CIA med Rumsfelds nystartade konkurrent. Däremellan finns naturligtvis den sedvanliga arrogansen inför oliktänkande som ju ofta tenderar att utlösa irrationella beteenden. Någon var tvungen att trakassera Joseph Wilson lite för hans motstånd mot Irakkriget och fann sig ha petat i en myrstack.

Det verkar mer och mer som om Cheney m.fl. ville ha ett krig med Irak, kosta vad det kosta ville, oavsett vad deras underrättelsetjänst gav för svar och prognoser. I den ivern verkar det som om man gjort det mesta fel.

Här är några länkar till de som verkligen vill ta ett djupt dyk ner i Plame-Wilson-affären!
http://www.markarkleiman.com
http://parkdep.blogspot.com