Krigsmotstånd bland ex-soldater

Både Jinge och Olydig har i dag postat inlägg om den Israeliska gruppen av exmilitärer som kallar sig ”Breaking the Slience”, som stigit fram i offentlighetens ljus och berättat om de övergrepp som begicks av deras förband i Hebron under den andra intifadan. Det finns flera liknande grupper av ex-soldater också när det gäller kriget i Irak. Den kanske mest uppmärksammade är IVAW, Iraq Veterans Against War, som består av soldater som deltagit i något av de två krigen i Irak, och blivit starkt involverade i antikrigsrörelsen. En av dessa soldater, som går under namnet Yankeedoodle, driver tillsammans med andra fredsaktivister den utmärkta nyhetsbloggen Today in Iraq som servat mig med massor av ovärdelig information under det senaste åren.

Läs för tusan också den amerikanska tidskriften Mother Jones intervju med en av grundarna av IVAW, Mike Hoffman, som publicerades i oktober förra året.