Kubakriser och Global Utveckling

Medan den kyliga höstluften drar in över landet så kan man fundera på om världen verkligen blir bättre? Som världsförbättrare och utopist så är det frågor som man hela tiden måste ställa sig. Vad är då bättre än att ladda ner en bok som heter just ”Blir världen bättre?” som jag hittade på Staffan Landins blogg. Boken ges ut av UNDP – United Nations Development Program – i Sverige och de svar den ger är i princip att: ja, mycket har blivit bättre, men inte tillräckligt bra. Fattigdomen har minskat i många länder, framför allt i Asien, men också ökat i andra, som i Afrika. Utvecklingen går framåt, men inte tillräckligt snabbt.

UNDP har jobbat med ett företag som heter Gapminder för att ta fram en grafisk presentation som gör den här utvecklingen tydlig. Ett besök kan verkligen rekommenderas. Det är både snyggt, intrikat, lärorikt och fascinerande.

Jag har har tagit mig friheten att kopiera nedanstående grafik från UNDPs bok. Det verkar som om UNDP vill att materialet skall spridas så jag gör väl det då. Om UNDP, Gapminder eller Staffan Landin vill att jag skall ta bort den så gör jag det förstås utan dröjsmål.

Angående den uppblossande debatten om Kuba i kölvattnet av Lars Ohlys avhopp från Svensk-Kubanska föreningen så är det intressant att konstatera var landet befinner sig i koordinatsystemet. När det gäller BNP per capita så ligger landet långt efter OECD-nationerna men i fråga om medellivslängd helt i paritet med land som Sverige och Singapore.

4 reaktioner till “Kubakriser och Global Utveckling”

  1. Nej, jag skulle aldrig komma på tanken att be dig ta ner bilden. Du får gärna dela ut hela boken om du vill, den kan dessutom laddas ner på http://www.globalutveckling.se (du kan till och med beställa en tryckt version gratis där).

    Jag tycker det är en viktig poäng i att fakta om världen inte är någons ägodel. Särskilt när dabatten om upphovsrätt och blogrankers viner i bloggvärlden.

    Det är uppfriskande med ett företag som Gapminder (som gjort graferna) att allt de gör är gratis för användaren.

  2. Tack Staffan. Det är just debatten om upphovsrätt som gör att man ibland blir överdrivet försiktig, men i det här fallet mest att man inte vill trampa folk som gör ett viktigt jobb på tårna.

  3. Angående Kuba bör det också påpekas att det, enligt Freedom House rankning, är ett av världens 8 ofriaste länder.

    Lång medellivslängd är någon ursäkt för avsaknaden av yttrandefrihet och fria val, vilket kritiken mot Ohly gäller.

  4. Freedome house lista är intressant men också en del av USA-högerns ”frihetsmission” som jag är starkt kritisk till. Det bland annat UNDP och Human Development Index visar är andra sätt att mäta frihet som är betydligt mer multidimensionella.

Kommentarer är stängda.