Den riktiga kärnvapenfaran finns i Pakistan

BBC World Service berättar i dag att FNs atominspektionsorgan IAEA fått tillgång till ett två sidor långt dokument som visar detaljerade planer på hur man kan bygga en viktig del av ett kärnvapen. Dokumentet har överlämnats av Iran som säger att de fått det genom den notoriske A Q Kahns nätverk men att de inte beställt det. BBC pratar om Kahn som spindeln i ett svartabörshandelsnätverk med kärnvapenteknologi, men frågan är om den bilden verkligen stämmer. Frågorna kring pakistanierns aktiviteter är visserligen många men det är ganska klarlagt att han i de flesta fall arbetat på den Pakistanska regeringens uppdrag. Det svartabörsnätverk som det pratas om skall i så fall ses som svart därför att det skett i hemlighet. Seymour Hersh berättar i sin bok Chain of Command om hur Pakistan försedde Nordkorea med kärnvapenkunskap och materiel i en omfattning som knappast kan utföras av ett privat nätverk. Pakistan hade handlat med Nordkorea i stor omfattning under nittiotalet men hamnade i en akut ekonomisk kris och var tvungen att ställa in betalningarna. I stället för pengar skall Pakistan ha erbjudit Nordkorea kunskap om hur man tillverkar en atombomb och försett Kim Jong Il med ritningar och ett stort antal anrikningscentrifuger. Förmodligen har Pakistan genom Kahn försett Iran med åtminstone fredlig kärnteknologi. Pakistan har visserligen offentligen hängt ut A Q Kahn men Hersh ifrågasätter trovärdigheten i den symbolhandlingen.


Pervez Musharraf, Pakistans president. Bild: Wikipedia. Licens: GNUFDL

Vad som är värre enligt Hersh att Pakistan är den verkligt stora riskfaktorn när det gäller kärnvapenspridning och inte minst till islamistiska terrorister. President Mussharrafs ställning i Pakistan är mycket bräcklig. Hans partnerskap med USA har väckt starkt motstånd i landet och det är tvivelaktigt om han har folket eller ens sin egen militärs stöd. Om Pervez Musharraf störtas av en islamistiskt inspirerad rörelse så kommer de också att förfoga över kärnvapen. Kärnvapen som är färdiga att avfyras, skall tilläggas. Vad kommer då USA att göra? Invadera Pakistan? Hur skulle Indien reagera? Israel? Det är naturligtvis ett mardrömsscenario.

Medans världens blickar är vända mot Nordkorea och Irans förmodade kärnvapenprogram så finns en krutdurk som är betydligt farligare mitt under näsan på oss.