En snabbtur till den Paleokonservativa galaxen

Jag hamnade av en tillfällighet på Tommy Funebo’s blog. Tommy kallar sig paleokonservativ, ett begrepp som jag visserligen hört tidigare utan att förstå innebörden, så jag kollade upp det i Wikipedia.

Paleoconservatism … refers to an American branch of conservative Old Right thought that is frequently at odds with the current of conservative thought as espoused by the Republican Party elite. Paleoconservatives disagree with those whose beliefs they classify as neoconservative.

Fine. Jag såg idel distingerade äldre herrar framför mig i samspråk över den nya tidens perverterade och dekadenta ideal i sann gentlemannamässig anda. Ni vet, många ciggarrer och mycket maktspel i korridorerna. När jag klickade på den externa länken till Paleoconservative Youth Movement så rasade den bilden raskt ihop. Bloggens adress är http://www.smashleftwingscum.com/ och dess logiska rubrik förstås ”Smash Left-Wing Scum”. De äldre herrarna blåstes bort för att ersättas av en högerextrem hetsrörelse mot alla företeelser som hotar den vita rasens inflytande i USA. Sajten verkar handla mycket om ”icke-kaukasier” som begår olika former av brott, om lagförslag som förespråkar hårdare invandringslagar etc. Här är ett exempel från en av deras online polls:

Our last poll asked: How do we save America.

38% ”a massive civil disobedience revolt against the traitors destroying this once great nation”
31% Tom Tancredo
11% other
5% Blogging
5% Mega Dittoes
4% Lowering marginal tax rates
2% Flags
2% Listening to Sean Hannity
2% No Spin Zone
0% dittoes

It looks like most of our poll voters are more interested in action. That quote by the way comes from the Jewish Task Force’s suggested way to Take Back America from Islamic and Bolshevik invasion.

Jag började nu känna mig lätt illamående på grund av allt hat som utstrålades från bloggen och bestämde mig för att gå vidare till nästa länk i Wikipediaartikeln som visade sig vara betydligt mer ”mogen”, om man får säga så. Därmed inte sagt att innehållet var mindre radikalt. På Turnabout finns en ganska belysande text om vad denna typ av konservatism förordar.

”The point is that today’s public order, the one all respectable public institutions and authorities support, is antihuman because it denies fundamental aspects of human nature. It tells us that safety, comfort, and the satisfaction of desire are the point of life; that increasing and equalizing such things is the noblest goal conceivable; that love, loyalty and sacrifice are personal tastes like any other. Such a view cannot last or long remain tolerable. It must and will change”.

Ett riktigt balanserat artikel om ”kulturkrig” hittade jag också. där.

Men jag hickade till när jag kollade upp Jewish Task Force som nämndes i pollen ovan. Jeez, vad skall man säga? Det blir skrämmande på ett nästan komiskt sätt när skribenten kallar Ariel Sharon för en ”bolsjevikisk diktator”! Bolsjevik? Sharon? Och så matar det på i en aldrig slutande litania. Arafat får bli ”en arabisk Hitler och pedofil som dog AIDS”. Nethanyahu är en bedragare och opportunist, etc etc. I princip alla Israeler utom möjligen vissa organisationer som t.ex. Hilltop Youth, är förrädare.

Bakom Jewish Task Force står Chaim Ben Pesach som har ett minst sagt intressant förflutet. Han var med i en grupp som bombade Sovjetiska mål i New York och dömdes till 10 års fängelse för sex bombdåd som han erkände. Numera samlar han in pengar till extrema organisationer i Israel. Pesach är däremot inte själv välkommen i Israel trots att han har försökt att emigrera flera gånger. Anledningen är bland annat hans samröre med den förbjudna Isrealiska terrororganisationen Kach.

Nu är det inte min intention att koppla ihop Tommy Funebo med Kach, även om det kanske verkar så, utan snarare att försöka förstå hur denna typ av extremnationalism hänger ihop med ortodox konservatism. Paleoconservative Youth Movement verkar uppenbarligen influerade av tanke på ett kulturernas krig och citerar Jewish Task Force i sin poll. Svenska bloggare på högerkanten rekommenderar läsning av boken ”The Clash of Civilazations”, som jag har förstått handlar om risken för ett kulturkrig. Islam är den uppenbara måltavlan, i kombination med ett hat mot svarta och ”bolsjeviker”. Skall då Paleocon-ideologin ses som extremhögerns ”politiska gren” eller en seriös politisk rörelse med till exempel svenska Kristdemokraterna som motsvarighet?

Till sist kan man undra om vi nu kommer att få se hat-sajter av JTFs typ här i Sverige nu när hets-lagen är på väg att förlora sin legitimitet? Säkerligen sitter någon i dag och pular med en sådan sajt för att testa vart gränsen går. Varför inte ta domännamnet www.krossavänsteravskummet.se?

2 reaktioner till “En snabbtur till den Paleokonservativa galaxen”

  1. JUS har en variant som de kallar Campus Task Force har jag hört. Och kollar man runt på Likudbloggarna så är de redan på god väg..

  2. När du säger det så har jag läst om Campus Task Force. Jag är inte helt klar över vilka de svenska likudbloggar som du pratar om är. Kan du inte ge ett exempel?

Kommentarer är stängda.