Favorit i repris! The Power of Nightmares

Jag blev strålande glad när jag såg en länk som Lars Olofsson lagt ut på Jinges blog till BBC-dokumentären The Power of Nightmares. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna sitta framför datorn och titta tre timmar i sträck på en uselt encodad real media-film i 200 x 160 pixlars storlek innan jag ramlade på TPoN på informationclearinghouse.org för ett år sedan. Inga problem! Jag var naglad vid skärmen. Jag mailade till och med till SvT och bad dem köpa in den. Jag fick aldrig något svar.

TPoN är ett slags Sagan om Ringen för political junkies med intresse för kopplingen mellan neokonservatism och jihadism. Det är en mörk triologi som följer de nykonservativas framväxt i USA parallellt med de radikala islamisternas i mellanöstern från 40-50 talet och framåt till i dag. Filmen försvann av okänd anledning från information clearinghouse men nu går den alltså att ladda ner som MPEG-4 från Internet Archive. Skaffa quicktime 6 eller senare, ladda ner dokumentären och luta dig tillbaks i fåtöljen, soffan eller sackosäcken. Tack Lars för länken!

Uppdatering: här är en länk till en intervju med filmmakaren Adam Curtis från the Guardian i samband med att PoN visades på Cannesfestivalen i maj och en artikel från Salon som publicerades den 8 dec. Al-jazeera visade den också men inget TV-bolag i USA vill ta i den. Däremot har den visats på filmfestivaler i San Francisco och New York. När skall den komma till en svensk biograf eller filmfestival? En (1) artikel om dokumentären verkar ha skrivits av svensk press (GP) och några bloggare har tagit upp den. För att göra extra reklam för den kommer här direktlänkar till de minsta MPEG4-filerna på Internet Archive för download (cirka 99 meg var) och streaming (quicktime). Skicka sen ett mail till SVTs dokumentärredaktion och be dem visa den om du gillar den.

Download (MPEG-4, 99 mb var):
Kapitel 1
Kapitel 2
Kapitel 3

Streaming(MPEG-4, QT plugin):
Kapitel 1
Kapitel 2
Kapitel 3

10 reaktioner till “Favorit i repris! The Power of Nightmares”

 1. Min direkta reaktion av dokumentären är ju den att svenska liberaler allierat sig med helt fel gäng i USA.

  De neokonservativa ser liberalism och individuell frihet som sin största fiende.

  Precis som jihad-tomtarna… ironiskt 🙂

 2. ”Min direkta reaktion av dokumentären är ju den att svenska liberaler allierat sig med helt fel gäng i USA”.

  Enligt dokumentären var en bidragande orsak till att Clinton vann att många republikaner inte klarade av neokonnarnas revolutionära extremism och hellre röstade på demokraterna. Jag tror visserligen också att en del av de svenska liberalerna skräms av neokonnarnas världsbild men att de flesta inte har något riktigt grepp om vilken typ av politik de stöttar. Andra vet det bara alltför väl.

 3. ”De neokonservativa ser liberalism och individuell frihet som sin största fiende. Precis som jihad-tomtarna… ironiskt :)”

  Ja, likheten är verkligen slående. Inte blir det mindre ironiskt av att Bush använde ordet frihet en 20-30 gånger, eller nåt sånt, i sitt ”inaguration speech” inför den andra mandatperioden. Om jag hade varit föreståndare för en bombad abortklinik i USA skulle jag ha gråtit.

 4. Man undrar varför deras representater vill etablera demokratier? ..

  Är det för att dom enklare kan manipulera demokratier och sätta ”sin man” på toppen – En som kan skrämma folket till lydnad?

 5. Beats me..
  på ett sätt anser jag att nykonnarna har förvrängt demokratibegreppet så till den grad att det börjat förlora sin mening. Det är ett slags McDemocracy som jag har lika svårt att svälja som andra produkter som börjar på Mc.

  Vad värre är: det är ett demokratibegrepp som förutsätter toppstyrning i gammal god konservativ anda, precis som du antyder. Därför kan man också genomföra den med våld. I nykonnarnas (eller jihadisternas för den delen) värld tror jag nämligen inte att demokrati, lite tillspetsat, har så mycket med folkvilja att göra.

 6. För att förstå så behöver man ta del av Leo Strauss:
  Leo Strauss’ Philosophy of Deception

  Och resultatet i sin förlängning har blivit att kritiken i Sverige också har tystnat – Israel är inblandat i 9/11 och fortsättningen. Och ingen vågar öppna munnen.
  Sverker Åström, Åsa Linderborg, Erik Wijk, Jan Guillou TIGER

  Från en fredskonferens i Malaysia kommer det här inlägget som klargör en hel del:
  The Anglo-American War of Terror: An Overview by Michel Chossudovsky GlobalResearch.ca Paper presented at the Perdana Global Peace Forum 2005
  Putra World Trade Centre, Kuala Lumpur, Malaysia,
  14-17 December 2005

Kommentarer är stängda.