Jamen Rojas, visst kan vi diskutera brottsligheten bland invandrare!

Rojas, jag har förstått att du vill att detta med den höga brottsligheten bland invandrare skall diskuteras i en ”uppriktig, öppen och seriös debatt” efter att ha läst ditt debattinlägg i DN i dag. Jamen visst, Mauricio, jag snackar gärna! Som jag har förstått det tycker du att Brås undersökning visar att brottsligheten bland invandrare är sociokulturellt betingad snarare än socialt, d.v.s att vissa nationaliteter eller folk har lättare att överskrida lagen än andra. Rent av naturen alltså. Svenska folket har ju vetat om detta så himla länge och ändå vågar ingen prata om det. Till och med Brå verkar själva ovilliga att publicera sin undersökning. Jag förstår att det är frustrerande för dig. En tröst kan kanske vara att myndigheterna, som polisen till exempel, redan vet det här. Dom är bra på att stoppa folk i fack på ett effektivt sätt.

En sak som jag ändå inte förstår är hur du tänker dig att samhället rent praktiskt skall lösa problemet med dessa brottslingar om man nu skall ta det hela till sin spets? Säg om det skulle visa sig att till exempel invandrade Finnar är mer benägna än andra att till exempel att sälja smuggelsprit, skall man då i förebyggande syfte försöka kartlägga deras verksamheter på ett sätt som hindrar dom att komma över sprit, som att dra in deras körkort till exempel? Ett annat sätt är att stämpla ursprungsnationaliteten i passet på alla nya svenskar och att införa passtvång som i Sydafrika under apartheid ungefär. Då kan man ju stoppa oönskade etniska grupper där man tror att de kan utföra brott, som i affärer, på byggarbetsplatser eller i bolagsstyrelser. Om det blir för bökigt med alla länder som man inte kan hålla reda på var dom ligger så kan man ju alltid kategorisera olika etniska grupper i ”kluster” som till exempel Slaver, Judar, Muslimer, Kaukasier, Afrikaner etc etc. Det skulle ju underlätta polisens arbete betydligt. Jag är övertygad om att det finns testade modeller i historien som kan som användas som utgångspunkt i det fortsatta arbetet.

2 reaktioner till “Jamen Rojas, visst kan vi diskutera brottsligheten bland invandrare!”

 1. Ett rätt har den gode Rojas: Vi måste sluta betrakta invandrare som en homogen grupp.

  Fel har han om han istället vill betrakta nordafrikaner och chilenare, exempelvis, som homogena grupper. Det är att sparka in en öppen dörr bara för att kunna låsa den från insidan (funkar den metaforen?).

  Om den i vissa mörka bakgårdar hett eftertraktade Brå-rapporten verkligen visar det som Rojas påstår att den kommer att göra så är det knappast av någon avgörande betydelse. En del verkar tro att den ska bevisa en gång för alla att vissa kulturer är typ mer brottsbenägna och svåranpassade än andra – det enda en sådan rapport bidrar med i mina ögon är att den kan hjälpa oss att ringa in mer exakt på vilka punkter den svenska kulturen har misslyckats (med att tillgodogöra sig andra kulturer, i det här fallet).

  Det är på det sättet, men endast på det sättet, som rapporten har ett värde.

  (Skönt att lämna en kommentar här för första gången på ett tag, förresten…)

 2. Välkommen tillbaks, Marcus! Ja något problem har Rojas med sin dörr, det är helt klart.
  Vissa kommer kanske att ropa ”vad vad det vi sa” när Brå-rapporten släpps, men vad händer sen? meningen om vad som bör göras i de olika politiska lägren kommer inte att förändras speciellt mycket, möjligen kan debatten hårdna.

Kommentarer är stängda.