Kanske ett nytt namn att lägga på minnet: al-Baghdadi

Det är en mycket, mycket suddig bild som förmedlas i västmedia av vilka det egentligen är som står bakom de ständiga självmordsbombningarna i Irak just nu. Zarkawi har på ett märkligt sätt kommit att bli den enda person som egentligen symboliserar denna undanglidande guerrilla trots att det uppenbarligen är många grupper som agerar oberoende av varandra eller med okänd grad av koordination. Att Zarkawi fått denna status är troligen på grund av hans tidigare samröre med Al-Quaidas ledarskap, vilket av naturliga skäl får västmedia att blåsa upp hans ryktbarhet. Al-Quaida är trots allt en av de få islamistiska väpnade grupper som människor i väst kan namnet på.

Det är annars kanske dags att lägga ett annat namn på minnet: NY Times rapporterade för några dagar sedan att det beryktade ”Al-Quaida i Irak” i slutet på januari gick samman med fem andra grupper i ett ”råd av heliga krigare”: Mohajedeen Shura, vars ledare skulle vara den betydligt mindre kände Abdullah Rashid al-Baghdadi. Gruppen har redan tagit på sig attacker mot USA:s armé och den Irakiska armén, men har inte tagit ansvaret för attacker mot civila. Som vanligt är den här typen av uppgifter ytterligt svåra att verifiera, men det verkar högst troligt att grupperna nu omformerar sig. Huruvida det är bra eller dåliga nyheter för USA och Iraks arméer återstår att se. Mer omfångsrika guerillagrupper är också lättare att hitta och förgöra.

Mer info:
Site institute
The Jamestown Foundation: Internal Jihadist Criticisms of the War in Iraq
The Jamestown Foundation: Al-Zarqawi’s Group Under Pressure and Seeking Allies

Andra bloggar om:

3 reaktioner till “Kanske ett nytt namn att lägga på minnet: al-Baghdadi”

 1. Leif…
  Som lekman och utan kunskaper i Arabiska är det svårt att hitta svar om vad som sker inom motståndet i Irak från första handskällor. Jag försöker annars att ”köpa” så lite propaganda som möjligt (vilket förstås är svårt).

  Jag antar annars att du menar att jag borde informera om att USA har skapat Al-Quaida och att Zarkawi har fått rollen av ”the universal Iraqi bad guy” i väst? Eller?

  Det är framför allt det senare jag vill påpeka med min postning. Begreppet ”Zarkawi” handlar inte längre om en person, utan om en mediabild som det går att applicera blodbadet på, och förstås: som kan knyta Irak till Al-Quaida. Visst, Zarkawi finns (troligen), men är troligen inte så betydelsefull som alla vill påskina.

  Det är också något jag skrivit om flera gånger tidigare.

 2. Revolution eller Diktatur i USA?
  9/11 är avslöjat!
  Det var Bush, Cheney, Rumsfeldt, Wolfowitz och de israelvänliga neokonservativa i PNAC – Project for a New American Centur som låg bakom illdåden för att skapa ett nytt världsherravälde:
  informationclearinghouse.info/article3249.htm

  De skrev i september 2000 att de såg framför sig:
  ”some catastrophic and catalyzing event – like a new Pearl Harbor”

  Det här hade de planerat sen länge. Ett år senare så satte de sina planer i verket.
  Detta talas det nu öppet om på universitetsnivå. De universitetslärde i USA diskuterar nu vad som behöver göras – en mer eller mindre fredlig/krigisk revolution inför ett nytt 9/11 som Bush och hans mördargäng har planer på.
  LYSSNA SJÄLV!!!
  Friday, March 31, 2006
  Dr. David Ray Griffin at Grand Lake Theater – Audio Download
  911podcasts.com/files/audio/20060330_David_Ray_Griffin_32k.mp3

  If you missed Dr. David Ray Griffin’s speech tonight you really missed out. We have the audio of his presentation available for download though, so check it out and get up to speed.

  Dr. David Ray Griffin at Grand Lake Theater – March 30th, 2006
  (2 hours – 27MB MP3)

  OBS! Ta inte bort denna kommentar!
  Lyssna själv – det här är allvar – inget skoj!

  Ta dig tid! Och tänk på vad som behöver göras i Sverige!!!

  Skriv något själv om detta! Och se till att detta sprids! Som sagt det här är allvar!

Kommentarer är stängda.