Blogosfärens monumentala expansion

På tre år har blogosfären fördubblats ungefär var sjätte månad enligt de beräkningar som Technorati gjort över de bloggar som de själva trackar, och just nu har de nästan 35 miljoner bloggar i sin databas. Det är en rätt otrolig siffra och en snabb huvudräkning säger att blogosfären inom två och ett halvt år skulle gå över miljardgränsen med nuvarande expansion. Jag har inte tidigare brytt mig så mycket om att upprätthålla min technoratiprofil och först i går ”claimade” jag den här bloggen för att kunna lägga till technocratitaggar på sidan. Det ger ett visst perspektiv att se att man är rankad på 179 731:a plats i Technoratis länkbaserade ranking jämfört med den 507:e plats som Mr Browns Kommentar just nu intar bland bloggtoppens cirka 2500 anmälda bloggar. Det är inte placeringen i sig som är anmärkningsvärd utan bara själva känslan att befinna sig i ett nyhetsflöde som kreeras av trettio miljoner andra människor. Bloggeriet må vara en fluga som så småningom kommer att bedarra, men jag hoppas att den i förlängningen leder till nya former av citizen journalism och därmed till en fördjupning av demokratin.

3 reaktioner till “Blogosfärens monumentala expansion”

 1. Jag tror inte att det är en fluga som kommer att bedarra. Däremot kommer den givevis att anta nya former, kanske så som vi inte ens kan förställa oss idag.

 2. Rätten och friheten att publicera har nu blivit tillgänglig för alla som har tillgång till dator och internetanslutning.

  Bloggen är gratis och enkel att starta och kommer säkert att få många olika användningsområden.

  Problemet är väl att andra skall hitta till din blogg, det är lite som att sätta upp en skylt i skogen i början och det kan bli svårt att hitta bland alla bloggar som finns.

  Hur som helst, det ökar friheten och möjlighet för enskilda människor och fördelar makten från etablerad media till nya media i en viss utsträckning.

  Jag tycker blogging är super intressant och det är svårt att fatta alla möjligheter som det kan erbjuda idag och i framtiden.

 3. Det finns intressanta projekt på gång som tar bloggarna ett steg till. Till exempel startar Fria tidningar nu Läsarnas Fria Tidning där allmänheten kan skriva artiklar. Wikimedia har nyligen startat en egen redigerbar nyhetsservice: WikiNews och har också på gång en lokaltidningsservice. Det finns säkert massor med andra exempel (posta gärna länkar). Jag tror att medborgarjournalistiken bara är i sin linda.

Kommentarer är stängda.