Andelen import från Afrika försvinnande liten

Jag blev lite nyfiken på hur mycket vi egentligen importerar direkt från Afrika och hittade svaret i statistisk årsbok. Svaret är i princip: försvinnande lite. Andelen direkt import från Afrikanska länder står för 0,4% av den totala summan. Hela tabellen finns här.

Källa: Statistisk årsbok

12 reaktioner till “Andelen import från Afrika försvinnande liten”

 1. Tack för tipset VS. Tyvärr är min franska i princip obefintlig 🙁 Det skulle vara intressant att se hur mycket fransmännen importerar från Afrika.

 2. Mr. Brown, du har träffat på något väsentligt här. Ännu intressantare blir det om du tittar ännu närmare på siffrorna och fördelningen INOM Afrika så ser du att det rikaste landet får i särklast mest av handeln. Dvs de fattigaste av de fattigaste är marginaliserade till det yttersta.

  Det rimmar väldigt falskt mot Svenskt Näringslivs mantra att det är företag och handel som ska bekämpa fattigdom. Företag är bättre än bistånd är deras devis.

  Kanske hade det varit lite mer åt det håller om företagandet var intresserade av att stödja även fattiga länder, men så är det ju inte.

  Marknaden kör över fattiga områden för där finns inga stålar att tjäna.

  Titta inte bara på export utan också svenska investeringar i utlandet, mycket spännande läsning.

 3. Tack Staffan, investeringarna var det ja. Måste kollas upp. Annars antar jag att du syftar på Sydafrika när du menar det rikaste landet? Jag misstänker att en stor del av de 0,4% kommer därifrån.

  Företag är tyvärr för bra på att vara företag, för att parafrasera Mats Qviberg. Är det inte dags att företagsvärlden börjar bli bättre på att vara lite mer än så? Kanske en enprocentsrekommendation vore något, dvs att alla företag investerar en procent av sina årliga investeringar i företag i biståndsländerna?

 4. Visst: Sydafrika står för hälften av importen från afrika med 0,2 % eller 540 miljoner kr första kvartalet, vilket iofs är en ganska markant ökning jfrt med 2005. Importen verkar också ha ökat med 25% från hela afrika och en stor del av den ökningen står väl sydafrika för.
  Nästa: investeringarna

 5. Ja jag menade Sydafrika, jag glömde kanske skriva det. Och egentligen menade jag att skriva rikaste landet i Afrika söder om Sahara, jag är inte helt säker så här på rak arm om Sydafrika är rikare än till exempel Tunisien men det tror jag att det är.

  Tittar man på Afrika söder om Sahara och dessutom räknar bort Sydafrika är interaktionen med vår del av världen (och intresset för den delen) väldigt lågt.

  Det avspeglar sig på flera punkter, inte bara i handel, se till exempel på hur Kriget i Kongo i stort sett ignorerats i Sverige trots att det med stor sannolikhet är det värsta kriget i världen sedan andra världskriget, med hittills nästan 4 miljoner döda.

 6. du kunde inte ha tagit ett bättre exempel än kongo. media har verkligen misslyckats med att rapportera och förklara den konflikten. Jag undrar om man i väst helst vill glömma att kongo finns med tanke på det fruktansvärda lidande man orsakade där under belgiens överhöghet. Eller beror det på misslyckandet i Rwanda? Sudan har fått bra mycket mer mediauppmärksamhet.

 7. Svårt att hitta siffror på fransk import från Afrika, det enda jag hittade var att Frankrike stod för 40 procent av Madagaskars export och 38 procent av Madagaskars import. Hygglig bytesbalans trots allt. Men det är väl råvaror mot förädlat, som vanligt.

 8. Enligt de källor jag hittat så verkar den mesta exporten från Madagaskar bestå av jordbruksprodukter, olja och mineraler.

  Men suprise, suprise: Madagaskar har också en EPZ (Export processing zone) som står för hälften av exportinkomsterna enligt statistik från IMF och som sysselsatte 115 000 människor 2004, framför allt inom textilindustrin. Kan vi gissa att en hel del Franska kläder görs i Madagaskiska sweatshops?

  Mer här: http://www.imf.org/

 9. Intressant uppgift. En ”taxi-chaffis-kommentar”, men typ korrekt: Det skulle behövas en rejäl portion ”Johan Norberg” i alla framtida handelsöverenskommelser!

  (Hur den överkommelse som var planerad att fasa ut tullarna på jordbruksvaror mot u-länderna under något decennie mår just nu vet jag inte… Frankrike säkert sura, och även sånt som export-subventioner livsmedelproduktion i väst stör förmodligen.)

 10. första gången jag hör ordet ”Taxi-chaffiskommentar” 😉

  …eller för mycket Johan Norberg, det är frågan? För mycket Johan Norberg för Afrikanerna och för lite för oss, kanske? tullarna du nämner är bara ett exempel.

  Många länder i Afrika är i en ganska rejäl gripklo när det gäller skuldsättning m.m. vilket tvingar dom att sälja sig billigt. Många menar att minskad korruption och bättre ”governance” skulle lösa problemet. Själv tror jag att det snacket bara är ett sätt att slippa göra något. Det räcker inte med en typ av åtgärd och vi bör också kunna bidra med handel förutom bistånd.

Kommentarer är stängda.