Så de fick Zarkawi till slut. Vem skall nu utses till superskurk?

Så dom fick Zarkawi till slut i ett litet hus i Baquba norr om Bagdad. Inte helt oväntat. En man med 25 miljoner dollar i pris på sitt huvud kan inte hålla sig undan hur länge som helst. Jag tvivlar inte heller på att det är just Zarkawi man tagit livet av. Däremot tvivlar jag på att det har någon större betydelse för det inbördeskrig som nu rasar i Irak. The Guardian rapporterar att 15 dödats av två bomber i Bagdad i dag. Det har däremot betydelse för oss i väst. Först av allt har vi förlorat ett känt ansikte, vårt omhuldade varumärke för terrorn i Irak. Sen har vi förlorat den påstådda kopplingen till Al-Quaida och Bin Ladin, vilket för oss längre från 911, vilket i sin tur torde försvaga USA:s position i Irak. Vem skall vi nu utse till att vara ”den Sunnitiske superskurken”, som vi kan höja upp till att vara ”ledare” för motståndet? Jag har tidigare skrivit om Al-Bagdhadi och det skulle inte förvåna mig om hans namn börjar dyka upp i media härnäst som ”the great thug”. Problemet är att hans koppling till Al-Quaida inte är lika tydlig.
Västerländsk media har ägnat allt för stor tid att prata om Zarkawi men mindre att försöka förstå och förklara hur de irakiska klanstrukturerna fungerar, speciellt i Al-Anbarprovinsen där motståndet mot ockupationen är som störst. Är det inte dags att ge oss lite värdefull information i stället för att arbeta på att ge oss nya kändisprofiler?

Mer om detta i: The guardian, DN och BBC

Andra bloggar om: , , , , ,

6 reaktioner till “Så de fick Zarkawi till slut. Vem skall nu utses till superskurk?”

 1. Utan tvekan kommer en ny skurk att hittas, men jag tvivlar på att det kommer att bli lika tydligt som med Zarkawi. Jag tror inte heller USA behöver ett ansikte på motståndet lika mycket längre. Däremot kommer nog hans död att utmålas som den stora vändpunkten mot ett mer ”normaliserat” Irak.

  Lägg då märke till att ett ”normaliserat” Irak fortfarande kommer att innehålla nästan lika mycket våld som idag.

  Den ”nya” skurken heter annars Mahmoud Ahmadinejad.

  Med en återkommande bubblare: Usama bin Ladin.

  Det är mitt tips.

 2. Nackdelen med Ahmadinejad som ”superskurk” är att han är öppet verksam i det diplomatiska spelet. De flesta vet dessutom att hans makt är begränsad. Det är lättare att bygga myter på personer som Zarqawi och Bin Ladin som verkar i det fördolda.

  Däremot vill nog USA gärna ha en superskurk som går att knyta till Iran på något sätt för att bevisa att Iran är ”the no 1 sponsor of terrorism”. Jag är säker på att det finns någon därute som jobbar på att ta fram en sådan person.

 3. Efterföljarn finns redan. Zarqawi har successivt marginaliserats de senaste 6 månaderna då globala Al-Qaida har blivit irriterade på honom. Detta bekräftas iom att han faktiskt föråddes av en av sina egna.

  ThinkProgress.org har mer.

 4. ”motståndsrådets” pressrelease i slutet på mars, som tydligt visade på Zarqawis minskade betydlighet, refererades i NY times och Dn omkring den 1 april. Trots detta vill USA och Storbritannien göra en stor sak av det hela. Man har naturligtvis investerat en hel del i ”varumärket” Zarqawi och hoppas att det skall hjälpa något lite att mannen tagits av daga, vilket det inte kommer att göra. Inbördeskriget är i full gång och stoppas inte så enkelt.

  Jag tror att västmedia dels är rädda för att framstå som terroristvänliga om man försöker presentera mer fakta om det sunnitiska motståndet, dels att det är snudd på omöjligt för dem att operera i sunnifästet Al-Anbar. Man är inlåsta med koalitionstrupper som knappast ser vänligt på sådana rapporter.

  Tack f.ö. för alla länkar här och på era egna bloggar.

Kommentarer är stängda.