Bush vs Hitler och T-shirtrabaldret i Hamburg

Den Tyske regissören Fatih Akin hamnade för några veckor sedan i blåsväder sedan han blivit fotograferad i en T-shirt med ovanstående text och polisanmäld. I Tyskland är det som bekant förbjudet att visa eller publicera svastikan, eller att ”haila” för den delen med. Akin själv menar i en intervju med Der Spiegel att man måste vara dum för att inte inse vilken kontext svastikan är inskriven i. Nå, själva denna strid är kanske inte så intressant, kanske snarare frågan om dessa två statsmän verkligen låter sig jämföras. Man kan vara hur förbannad som helst på Vita Husets politik, men finns det verkligen någon rim och reson i jämförelsen.

Två bloggare som tittat närmre på saken är det Progressiva USA och Andrew Hammels ”German Joys”, skrivet av en amerikansk jurist verksam i Hamburg. Hammel framför ett viktigt argument som man inte bör glömma:

”Thus, the vulgar ’Bush is a Nazi’ argument isn’t a problem because it’s too harsh a judgment on George W. Bush, it’s a problem because it’s too forgiving a judgment of the Third Reich. If you say that George W. Bush is somehow ”worse” than Adolf Hitler, as the poor confused American professor said, you are also saying that Hitler was less morally reprehensible than George W. Bush.”

Han påpekar också att nynazister lätt kan dra fördel av jämförelsen för att göra sin hatideologi rumsren, vilket förstås är ännu värre. Jag menar inte att man nödvändigtvis skall hålla fram Hitler och Nazismen som ett unikum i världshistorien, tvärtom finns det många anledningar att jämföra nazismens förbrytelser med sådana som skett inom den anglosaxiska kultursfären (framför allt under kolonialismen). Man må, som Fatih Hakim, tycka att Bush politik visar upp fascistiska tendenser, men Bush är helt enkelt inte på Hitlers planhalva ännu, även om det finns otäcka paralleller att dra, som till exempel frågan om etnisk registrering som just nu tycks vara på tapeten.

Det progressiva USA gör å sin sida en personjämförelse mellan de två: ”Likheterna och kontrasterna mellan männen Hitler och Bush är mindre intressanta än hur befolkningen i de båda länderna ser på sina ledare. Både det tyska folket och den djupt patriotiska amerikanska folket verkar törsta efter en totalitär ledare, en Führer, eller som Bush jämt kallar sig själv ‘Commander in Chief’.”

Andra bloggar om: , , ,

3 reaktioner till “Bush vs Hitler och T-shirtrabaldret i Hamburg”

 1. Vad törstar det amerikanska folket efter?
  Möjligtvis Coca-Cola – sen lär det finnas ett antal andra törtsinriktningar.
  Är det inte uttolkarna som törstar?
  Det handlar om media – prästerskapet – som törstar!
  Om man som Bush förser Israel med vapen i form av depleted uranium så är man ingen Hitler – man är något ändå värre – depleted uranium förstör jord och vatten för eviga tider! Och strider mot alla konventionr att använda!!! Använder man depleted uranium så har man ställt sig utanför den mänskliga gemenskapen.

  Om man tror att man är guds utvalda fölk så har man storhetsvansinne och behöver spärras in! Jesus påstod att han var guds som – det är en lindrig form av storhetsvansinne – jämnfört att tala för ett helt folk. Dags att sätta sionisterna på plats – de är värre än nazister.

  Påstår man att man är guds utvalda folk så får man skylla sig själv – nazisterna ville bara ha ett tusenårigt rike – de här vill ha ett evigt rike med sig själva i ledningen.

  Nu snackar man om kärnvapenkrig i Mellersta Östern – vem har kärnvapnen? Jo, Israel – guds utvalda folk. Och de är inte semiter – de är khazarer – ett mongolfolk som omvänt sig till Judendomen.

  Tyvärr har inte människkor ögonen att se med. Det är bara att titta på Wolfowitz – författaren till världshärskarplanen Rebuilding America´s Defenses där man la upp planerna för ”a bew Pearl Harbor” som sen blev 11 september 2001.

  Wolfowitz ser ut som en mongol – en khazar! Han är ingen semit! Han är ute efter det gamla Khazarriket – använder sig bara av judendomen – Israel har nu krigsfartyg inne i Svarta Havet . eftersom de har fått bli med i Nato från i med i år! Dags att komme ur hjärntvätten se själva! De som kritiserar Israel kallas för anti-semiter – men de är inga semiter – så argumentationen missar målet – anti-khazarer är mer rätt!

  Wolfowitz och sionisterna – khazarerna – missbrukar judendomnen!

  Fördlm de falska judarna – sionisterna . innan de kärnvapenbombar oss alla tillbaka till stenåldern!

  Kabbalisterna – de falska judarna – är rasister.

  Only the Jewish People are connected to this level. By being connected to this level they have the power to re-create. (The Name Havayah means ”continual creation”.)

  Om man tror sig vara bättre än andra människor så är man rasist. Och då kan man starta kärnvapenkrig i sitt storhetsvansinne. Fördöm sionisterna . innan de kärnvapenbombar er! De har två kärnvapenbärande ubåtar till sitt förfogande! De kan dyka upp i Östersjön – dessa människors idéer är ett hot mot oss alla och mot dem själva – de är bara att beklaga i sina villfarelser – sitt förakt för alla andra människor – i sitt storhetsvansinne. Tyvärr äger de media – så de kan hjärntvätta människor till att inte förstå – var och en måste söka sanningen själv!

  De använder Depleted Uranium – det är något fasansfullt – det borde räcka som argument för att alla ska förstå vad det här är för människor.

Kommentarer är stängda.