USA slår till i Somalia


Minns ni dödens väg i det första gulfkriget, när Irakiska soldater och civila på flykt från de södra provinserna i krigets slutskede bombades till köttslamsor? Det är i alla fall den händelse jag kommer att tänka på när jag nu läser att USA återigen försökt bomba sina fiender sönder och samman. ”Många låg döda på marken” lyder vittnesuppgifterna. Den här gången uppger anonyma källor att man försökt slå mot personer som låg bakom ambassadbombningarna i Kenya och Tanzania1998, men huruvida man lyckats vet ingen ännu och inga officiella kommentarer har ännu kommit från Washington men en presskonferens är planerad inom kort. För mig luktar bombattacken starkt av upprensningsaktion. De islamistiska styrkorna var på flykt vid gränsen till Kenya efter Etiopiernas intåg i Somalia och nu skilda från civilbefolkningen en ”sitting duck” för de amerikanska bombplanen. I och med att USA samarbetar med både grannländerna Kenya och Etiopien så hade knappast islamisterna någonstans att fly. Frågan som tills vidare blir hängande i luften är huruvida USA verkligen försökte hämnas ”black hawk dawn” och ambassadbombningarna eller om man använder det skälet som en förevändning för att slå ut så många islamister som möjligt och därmed skicka meddelandet till andra islamistgrupper att man fortfarande är beredd till drastiska handlingar varhelst de får fotfäste. Oavsett vilket skälet än är känner jag stark avsky för den här typen av massdödande från luften. Det påminner allt för mycket om Dödens väg 1991, Cambodia 1975, Hiroshima och Nagasaki 1945, Dresden och Hamburg 1945 eller för all del London 1944-45.

Washington Post skriver följande:

One target of the strike, sources said, was Abu Talha al-Sudani, a Sudanese who is married to a Somali woman and has lived in Somalia since 1993 — the year of the attack against U.S. troops that was chronicled in the book and movie ”Black Hawk Down.” In a 2001 U.S. court case against Osama bin Laden, Sudani was described by a leading witness as an explosives expert who was close to the al-Qaeda leader.

More recently, Sudani was identified by U.S. intelligence as a close associate of Gouled Hassan Dourad, head of a Mogadishu-based network that operated in support of al-Qaeda in Somalia. Dourad is one of 14 ”high-value” prisoners transferred last September from CIA ”black sites” to the U.S. military base at Guantanamo Bay, Cuba.

The Office of the Director of National Intelligence then disclosed that Dourad ”worked for the East African al-Qaeda cell led by . . . al-Sudani” and carried out at least one mission for him, related to a plan to bomb the U.S. military base in Djibouti.

Others have identified Sudani as the financier for Fazul Abdullah Mohammed and Saleh Ali Saleh Nabhan, believed responsible for the 1998 bombing of U.S. embassies in Kenya and Tanzania. All are among the senior al-Qaeda operatives the Bush administration has charged were sheltered by Somalian Islamic fundamentalists controlling Mogadishu, the country’s capital. They are believed to have fled late last month when Ethiopian troops drove the fundamentalists out of the capital and toward the Kenyan border.

DN och BBC om attacken

Andra bloggar om: , , , ,

2 reaktioner till “USA slår till i Somalia”

  1. Dear Sir or Madam:
    We Beijing Sinocurio Gallery are exporter and wholesaler of fine Chinese antique furnishing and accessories. We are glad to supply you kinds of Chinese antiques furniture, crafts, ceramics, carvings, paintings, wood ware, bamboo ware, willow ware, etc. We not only can provide many kinds of Chinese furniture, Chinese antique furniture: cabinet, screens, altar tables, tables, chairs and many kinds of stone decorative, but also can provide a wide range products according to your various requirements. For further information, please visit our website. Hope you will find out your satisfied antique furniture from our products.
    E-mail:jillian@sinocurio.com
    Address: No.616 XinDian Village,TongZhou District,BeiJing,China
    Website: http://www.sinocurio.com

Kommentarer är stängda.