Axess television en intressant nykomling även för webbtv-tittaren

När nu debatten rasar som värst om public service så tänkte jag bara snabbt kolla in den nya kanalen Axess television för att få något slags hum om vad den innehåller, men eftersom jag inte äger en så kallad tv-mottagare så blir jag hänvisad till de program som finns utlagda på Axess webbtv. Det första som händer är att jag hittar en debatt med Ayaan Hirsi Ali och tariq Ramadan som jag glupskt kastar mig över och som faktiskt är väldigt intressant. Innehållet får mig att förlåta att produktionen haltar, för det syns att kanalen inte har samma resurser som de stora jättarna. Bilden och videoströmningen är däremot utan problem.

Länk till axess mediaspelare, skrolla ner för debatten mellan Ali och Ramadan

Nu är det här det enda program jag hittills sett av Axess så jag kanske skall hålla tillbaka kritiken något, men det verkar vara en smula tippning åt den högra sidan av det politiska spektrat om man granskar tablåerna. Att Göran Rosenberg finns med på ett hörn är lovande liksom att kvällens tablå är befriad från amerikanska CSI-deckare. Den enda tv-serie som erbjuds är den ryska filmatiseringen av Bulgakovs ”Mästaren och Margarita”. Axess försöker uppenbarligen vara just det som många kritiserar SVT för att inte vara och jag måste säga att dess seriösa framtoning är övertygande.

Sedan är jag så glad så glad för att SVT äntligen fått ordning på sin videoströmning (om det inte nu är jag som har råkat uppdatera alla mina mediespelare ovetandes). Tidigare blev det så starka störningar i komprimeringen så att det då och då såg ut som om folks ansikten löstes upp vilket fick mig att undra om jag såg på en SF-skräckis eller rapport. Realplayer alternativet är fortfarande lite ruffigt men Windows media ser numera riktigt bra ut.

Andra bloggar om: , , , , Andra bloggar om: , ,

4 reaktioner till “Axess television en intressant nykomling även för webbtv-tittaren”

 1. Trots enskilda bra program så tror jag att man kan vara ganska säker att Axess kommer att bli en elitistisk högerkanal med syfte att påverka opinionen å djupet genom att påverka beslutsfattare, skribenter, akademikre med flera som producerar, motiverar och underbygger vår övertygelse och den rådande samhällsideologin.

  Kolla in vem som äger kanalen… Kolla in de framstötar som görs mot public service med att kräva fonder av våra medel (här finns mycket pengar att ta en del av). Fönrdringen kommer kanske inte idag men den kommer (tänk reklam-radio på 80-talet, tänk privata skolor, tänkuppluckring av systembolaget….hur många trodde det var möjligt när högern började kampanja…).

  För när det är dags så kommer Axess producera kvalitativt bättre TV. Det är det ägarna räknar med. Påverka opinionen, producera kvalitets-TV för eliten och kapa åt sig statliga medel.

  Daniel

  ps Adaktusson, alktiv pingstvän, har ju dessutom själv sagta tt han nu kan vara friare och uttrycka sina egna åsikter… undrar iofs på vilket sätt det blir en skillnad gentemot Agenda… ds

 2. Well, jag säger inte emot dig Daniel. Trots allt äger Ax:son johnson-familjen kanalen, vilket knappast borgar för ett progressivt innehåll. De påstår att de inte är intresserade av statliga pengar, men vi får väl se. Du kanske får rätt i slutändan.
  Jag skall i alla fall hålla ett öga på kanalen trots tendensen till kulturkonservativsm.

 3. Daniel har rätt… det är oxå därför det är så problematiskt att tv 8 har en bättre utrikesbevakning än SVT. Även om den är till båtnad (obs! stofilpoäng) för enstaka tittare such as myself.

 4. Att det skulle existera någon oberoende eller opartisk media är en missuppfattning. Axess ägs av Ax:son Johnson, SVT har förre s-minister Lars Engkvist som ordförande. Och även om man skulle göra en stiftelselösning med en helt fristående stiftelse med en hög pengar så kommer journalistiken att påverkas av journalisternas och producenternas verklighetsuppfattning.

  Fri television uppnås genom mångfald av television. Jag ser hellre att public service-pengarna går till att skapa mångfald än en kanal.

Kommentarer är stängda.