Blackwater i Sverige?

Kan de agenter som klädde av, pakterade ihop, drogade och flög ut de två Egytierna Ahmed Agiza and Muhammad al-Zery ur Sverige, ha varit inhyrda legosoldater från det Amerikanska privata säkerhetsföretaget (läs: militärstyrkan) Blackwater? Enligt Jeremy Scahill, som i dagarna kommer ut med en bok om företaget med titeln ”Blackwater: The Rise of the World’s Most Powerful Mercenary Army” så finns uppgifter som tyder på att Blackwater varit involverat i det som brukar kallas för ”extraordinary renditions”, den omfattande skeppning av misstänkta terrorister som kritiserats hårt av människorättsorganisationer världen över. Författaren har inga bevis på att så är fallet eftersom så mycket av det som Blackwater gör är hemligstämplat, men mönstren finns där. Jag har inte läst den färska boken så det kan vara ett hugskott, men om Blackwater var anlitat för att sköta avvisningen så är det extra anmärkningsvärt och oroande.

Företagets soldater har nämligen blivit experter på att undandra sig ansvar som vanliga agenter troligen skulle ha svårare att undslippa. Än är man medlemmar av USA:s stridskrafter, än inte, beroende på vem som frågar och vad saken gäller. Vad värre är: denna oklara status utnyttjas av USA för att genomföra svarta operationer utanför landets gränser där det är för känsligt att sätta in den amerikanska armén.

MER INFO

Intervju med Scahill på Democracy Now: Del 1 och Del 2 (real 256k ström)
Bokens promosida: blackwaterbook.com
Scahill i The Nation: Bush’s Shadow Army

Andra bloggar om: , , , , , , ,

3 reaktioner till “Blackwater i Sverige?”

  1. Joakim Berndtsson på inst för freds- och utv forskning vid Göteborgs universitet lär skriva avhandling om just de privata säkerhetsfirmorna och deras konsekvenser på internationell politik. Har inte läst, men hört att han håller på med detta.

  2. Vad är det som är upprörande och oroande?

    Att två terrorister utvisades ur Sverige?

    Förhoppningsvis har Blackwater en väl utvecklad verksamhet i Sverige.

Kommentarer är stängda.