Noterat om mötet mellan Saudiarabien och Iran

Jag försökte hitta information om det möte som hölls mellan Irans president Mahmoud Ahmadinjead och den Saudiske kung Abdullah bin Abdel-Aziz i Riyadh i helgen, men hittade till min förvåning inget i varken DN eller Svenskan. Det är lite anmärkningsvärt eftersom man i mellanöstern tycks se detta som ett historiskt möte. Om man klarar av att ta ett första steg mot att överbrygga de motsättningar mellan shiiter och sunniter som framför allt plågar Irak i form av ett allt tilltagande sekteristiskt våld, så är mycket värt. Jag har samlat några kommentarer från olika mediakällor nedan.

Dar al Hayat skriver att: Any Saudi-Iranian summit can be viewed as an important event, given what both countries represent. The current summit, however, can be considered, without any exaggeration, exceptionally important. och menar att Iran nu har chansen att försäkra inte bara arabvärlden, utan också hela ”planeten” om att de kan samarbeta och bidra till säkerhet i regionen.

Daily Star (libanon) har liknande positiva tongångar, och berättar bland annat vad toppmötet kan få för resultat för Libanon. Bland annat funderar man på att pröva mordet på Rafik Hariri i den internationella brottmålsdomstolen.

Al Jazeera: Saudi commentators described the Iranian leader’s visit to the kingdom as a positive sign of the two countries’s willingness to ease regional tensions at a time when the Islamic Republic is facing mounting international pressure led by the United States and the European Union over its nuclear activities and Riyadh is trying hard to avert a possible U.S.-Iran war that would destabilize the entire region.

Och till sist en mer skeptisk röst från New York times: ”Skeptics, however, said the absence of any tangible resolutions or initiatives, coupled with Mr. Ahmadinejad’s continuing aggressive speech, suggested that the meeting was more a public relations offensive meant to help Iran improve its image at home and in the Arab world as its confrontation with the United States appears to be escalating”.

Andra bloggar om: , , , , , ,

En kommentar till “Noterat om mötet mellan Saudiarabien och Iran”

Kommentarer är stängda.