Stridigheterna i Gaza: Tony Karon om Fatahs nya maktaspirant

Det här är en ”must-read” artikel (hur översätter man must-read? måsteläsnings?) om de pågående stridigheterna mellan Fatah och Hamas som är skriven av Tony Karon (rootless cosmopolitan). Trots att medierna föredrar att prata om Abu Mazen (Abbas) så finns det uppenbarligen andra personer inom Fatah driver på det politiska spelet i Palestina för att en gång för alla bringa Hamas på knä. Karon lyfter fram krigsherren Mohammed Dahlan som den person inom Fatah som kontrollerar de paramilitärer som han menar dragit i gång den senaste våldsspiralen.

The Fatah gunmen who are reported to have initiated the breakdown of the Palestinian unity government and provoked the latest fighting may profess fealty to President Abbas, but it’s not from him that they get their orders. The leader to whom they answer is Mohammed Dahlan, the Gaza warlord who has long been Washington’s anointed favorite to play the role of a Palestinian Pinochet. And while Dahlan is formally subordinate to Abbas, whom he supposedly serves as National Security Adviser, nobody believes that Dahlan answers to Abbas — in fact, it was suggested at the time that Abbas appointed Dahlan only under pressure from Washington, which was irked by the Palestinian Authority president’s decision to join a unity government with Hamas.

Jag har svårt att bedöma om Karon har rätt, men vissa oklarheter rörande de senaste dagarnas händelser faller onekligen på plats när man läser Karons artikel. Det tycks onekligen som om vi pratar om en samordnad ansträngning av Dahlan och hans milismän att med hjälp av USA en gång för alla slå Hamas ur brädet. Abbas, som accepterat att dela makten med Hamas kan bara titta på medan händelserna rullar på mot avgrundens rand.

En annan sak som förbryllat mig under de senaste dagarna är varför Qassam-brigaderna, som är en väpnad gren av Hamas, valt att intensifiera sin beskjutning av Israeliskt territorium när det varit uppenbart att det skulle öppna en andra front, eftersom en motattack av Israel skulle vara oundvikligt. Det kan bara tyda på att Hamas har ett enormt självförtroende just nu som inte minst blåsts upp av israels misslyckade insats i Libanon förra sommaren. Det är slående att man använder samma militära taktik som Hezbollah. För mig ser det ut som om man satsar på att bli strået som knäcker Ohlmerts rygg samtidigt som man kan öka sin popularitet ytterligare i arabvärlden.

DN, Guardian, Maan och Haaretz om konflikten

Andra bloggar om: , , , , , ,

11 reaktioner till “Stridigheterna i Gaza: Tony Karon om Fatahs nya maktaspirant”

 1. Det tycks onekligen som om vi pratar om en samordnad ansträngning av Dahlan och hans milismän att med hjälp av USA en gång för alla slå Hamas ur brädet

  Huh, väldigt konstig teori.

  Enligt allt jag läst startades bråket av anfall på Fatah-folk från Hamas? Det var åtminstone inte någon överraskningsfördel för Fatah.

  Har du något riktigt stöd för det där?

 2. från guardian:

  The latest shootings followed a decision last week by Mahmoud Abbas, the Palestinian president and Fatah leader, to deploy 3,000 of his security forces in Gaza as policemen. On Sunday Baha Abu Jarad, a senior figure in the al-Aqsa Martyrs Brigade, an armed group linked to the Fatah movement, was shot dead with his bodyguard. His killing was blamed on Hamas gunmen and led to a series of shootings between men from Fatah and Hamas. The two groups have sharp ideological differences, but are also locked in a deadly struggle for power.

 3. Eller något liknande. Sen eskalerade tydligen Hamas — min poäng var att det var Fatah som fick de första större förlusterna.

  Så ditt citat ger dåligt stöd för (konspirations)teorin du citerade — ”[..] att med hjälp av USA en gång för alla slå Hamas ur brädet

  Det är iallafall inte något som hänt sista dagarna som stöder den.

  (Guardian har f.ö. inte slagit mig som en speciellt neutral källa när man jämfört med t.ex. BBC, Washington Post och NYT.)

 4. har du läst artikeln jag länkar till?

  eftersom du inte litar på guardian så får du ett citat från washington post i stället (min fetning):

  ”JERUSALEM, May 17 — Israel this week allowed the Palestinian party Fatah to bring into the Gaza Strip as many as 500 fresh troops trained under a U.S.-coordinated program to counter Hamas, the radical Islamic movement that won Palestinian parliamentary elections last year. Fighting between Hamas and Fatah has left about 45 Palestinians dead since Sunday.

  The forces belong to units loyal to the elected Palestinian Authority president, Mahmoud Abbas, a moderate Fatah leader whom the Bush administration and Israel have sought to strengthen militarily and politically. A spokeswoman for the European Union Border Assistance Mission at Rafah, where the fighters crossed into Gaza from Egypt, said their entry Tuesday was approved by Israel.”

  Jag drar mina slutsatser, du är välkommen att dra dina.

 5. Sigh, jag talade om den sista rundan av interna strider, inte generellt.

  Never mind, det jag sett säger (förenklat) att Hamas kontrollerar Gaza och Fatah har nu svårt att hävda sig där. Tvärtom på Västbanken.

  Fatah och USA i säng lär inte vara komfortabelt för någondera parten. Det kanske är i USAs intresse just nu att stärka Fatah. So what.

  Jag är fortfarande road av din tolerans mot grupper med åsikter passande i SS… speciellt i kombination med dina problem med Sverigedemokrater.

  Du har uppenbarligen inga problem med jude-*hatare* — men har stora problem med de som *ogillar* judar och muslimer?

  Ett tips är att inte tro på något du läser från partiska intressegrupper om Mellanöstern, se t.ex. tt-kritik.blogspot.com eller Pallywood (Googla eller titta på YouTube).

  En snabb Google ger att Crooke på den där think-tanken har i artiklar anklagats för att vara lika neutral som Guillou — men för Hamas och Hezbollah.

 6. Lite Googlande, bara från en kommentar i mängden från Mr Brown…

  SD håller på med en kampanj för att tvätta bort brunstämpeln och jag tycker att de inte skall få den möjligheten.

  Jag vet ärligt talat inte mycket om SDs åsikter och om de förtjänar en brunstämpel, men jämför med Hamas antisemitism, ett kort utdrag ur deras grunddokument:

  Article 32: ”After Palestine, the Zionists aspire to expand from the Nile to the Euphrates. When they will have digested the region they overtook, they will aspire to further expansion, and so on. Their plan is embodied in The Protocols of the Elders of Zion, and their present conduct is the best proof of what we are saying.” (Notera — Protokollen var en stor inspiration för Mein Kampf.)

  (Jag skulle säga att ditt namn är rätt passande… lite brunstämpel själv, kanske? Din entusiasm för tolerans mot Hamas m.fl. extrema rasister och problem med SD… Sila mygg och svälja kameler.)

 7. *sigh* whatever. först ifrågasätter du ”min konstiga teori”, sedan menar du att DIN kommentar bara gällde ”den sista rundan av stridigheter”. det är inte lätt att diskutera med någon som flyttar gränserna oupphörligen.

  och du verkar synnerligen störd av mina artiklar om SD att du måste hemfalla åt att göra dig lustig över mitt nickname. jag börjar bli lite trött.

  Men jag vill göra en sak klar. som jag påpekat tidigare så är religiös fundamentalism verkligen inte min grej oavsett om den är kristen, islamsk, judisk eller buddistisk. jag ger med andra ord inte hamas mitt stöd. Just nu finns det bara en politisk aktör på den palestinska sidan som jag tycker verkar vettig: Mustafa Barghouti, den palestinske informationsministern.

 8. DIN kommentar bara gällde ”den sista rundan av stridigheter”

  Uhhh… flyttar gränser? Det är en logisk tolkning från när du skrev:

  […] men vissa oklarheter rörande de senaste dagarnas händelser faller onekligen på plats när man läser Karons artikel. Det tycks onekligen som om vi pratar om en samordnad ansträngning av Dahlan och hans milismän att med hjälp av USA en gång för alla slå Hamas ur brädet

  Jag tolkade det som att du talade om sista dagarnas strider. Ifall du talade generell strategi, så kan jag, du och Karon bara spekulera utan fakta. Jag skulle gissa löst:

  Kanske USA bygger upp Fatah för att kunna knäcka Hamas militärt, men jag undrar… Det är historiskt inte mycket till brödraskap med Fatah och Väst. Sen har jag svårt att se hur Fatah ska kunna ta över Gaza med vapen. Du tror inte att en ev strategi är att stoppa Hamas från att ta över Västbanken?

  Ytterligare en konstig anklagelse.
  Jag är knappast störd av dina dubbla standarder utan har roligt åt att du verkligen inte vill ta i jämförelser mellan dina uttalanden om SD och Hamas — när Hamas är hundra gånger värre än SD och rent rasistiska. För mer om vad du stöder, se memritv.org m.fl. källor.

 9. Då förstår jag. Det är klart att jag pratar om en strategi. Det är ingen hemlighet att USA föredrar Fatah just nu framför Hamas och att man fullkomligt överöst Abbas med pengar för hans ”personliga skydd”, uppenbarlgen för att Fatah skall vara militärt överlägset Hamas (har för mig att det var 86 miljoner dollar han fick för det). Om man däremot har en militär plan så är den förstås hemligstämplad, men det finns de som gräver efter fakta och jag har länkat till några av dom artiklarna. Det surrar av rykten och finns det substans kommer det förr eller senare att komma fram.

  Anledningen till att jag vägrar gå in i en debatt om SD vs Hamas när det gäller rasism är för att jag inte kan se att det har någonting med den här diskussionen att göra. Jag tar regelbundet upp rasism här på bloggen så det kommer att finns många tillfällen att diskutera den saken. Men visst, du har rätt i att det finns ett stort problem som förtjänar en egen postning.

 10. Hmm… jag vill nog se det innan jag tror att Fatah kan ”byggas upp” nog för att ta över Gaza. Det verkar långsökt.

  Du tycker inte det har med saken att göra att du argumenterar för samarbete med extrema rasister som har brott mot mänskliga rättigheter för kvinnor på agendan?!

  (Speciellt när du skrivit upprepat om SD och varit upprörd, när de inte är en hundradel så illa.)

  Du/Crooke följer annars en lång tradition att alltid söka fred även med de värsta regimer. Du kanske skulle börja använda det ordspråk officiellt som användes vid fredavtalet med en grupp med liknande åsikter som Hamas — ”Fred i vår tid!”

Kommentarer är stängda.