Våldet fortsätter i Gaza

SVD rapporterar att Israeliska Flygvapnet bombat ett hus där en Hamas-styrka har haft sitt huvudkvarter. The guardian rapporterar att Israeliska tanks gjort en kort inträngning i Gazaremsan vid tvåtiden i dag som svar på den fortsatta kassam-bombningen från Gaza. Hamas och Fatah proklamerade båda ensidiga vapenvilor, som nästan omgående bröts. Vad som händer härnäst är oklart, men det verkar som om de båda koalitionsparnerna försöker få de stridande grupperna under kontroll samtidigt som bombningarna av Israeliskt territorium fortsätter. Det ser verkligen inte ljust ut.

Jag har trots detta försökt att hitta några positiva händelser i nyhetsrapporteringen. I går fick jag höra om en Palestinsk marsch mot våldet som skulle ha ägt rum i går och jag har försökt att hitta artiklar om den händelsen och fann denna artikel på Haaretz hemsida som berättar om ett dussintal fredsaktivister som som ställt sig mellan de stridande fraktionerna och kommit under beskjutning. Trots att Gaza verkar vara överbelamrat med till tänderna rustade milismän som ”skjuter på allt som rör sig” så vågar sig alltså ett litet antal människor ut för att protestera mot detta genom att ställa sig emellan de stridande parterna. Om inte det är mod så vet jag inte vad som är det. Jag skulle gärna vilja veta mer om vem eller vilka som stod bakom den här aktionen.

Jag rekommenderar också ett besök hos Anna Vedeer, som dragit igång en diskussion om vad som kan göras för att minska våldet i Gaza utan att man hemfaller åt det vanliga ”blame-gamet”. Den typen av initiativ är verkligen något som jag efterlyser. Debatten är annars så oerhört ensidigt inriktad på att skylla våldet på ”den andre”.

Andra källor:
http://www.maannews.net/en/
http://www.a-mother-from-gaza.blogspot.com/

Andra bloggar om: , , , ,