Varför Nobel aldrig instiftade krigspriset och andra notiser

Det sägs att Alfred Nobel instiftade fredspriset därför att han förstod i vilka syften hans uppfinning dynamiten skulle kunna användas. Nu när tankesmeder som Thomas Idergard vill tilldela NATO detta ärofyllda pris, vilket han uttryckte i morgon-tv-soffan härförleden så undrar man om inte den käre Nobel skulle krevera i sin grav. Jag har till och med sett vissa här onämnda bloggare föreslå GW Bush himself som pristagare. Phew! I synnerhet de senare vill nog egentligen inte ha ett fredspris utan snarare ett krigspris. Så vem skulle kunna vara en värdig pristagare för krigspriset 2007? Hezbollah kanske? Andra förslag, någon?

*

Jag läser i Stockholms Fria att Sven Lindqvists fantastiska bok ”Utrota alla jävlar” skall bli teaterpjäs! Kan jag säga annat än wow? Det är regissören Kajsa Isaksson som tagit sig an detta minst sagt ambitiösa projekt. Pjäsen kommer att spelas av Stadsteaterns Skärholmen-scen och har premiär den 26 oktober. Tillåt mig att wow:a igen. Detta är ju ett givet pjäsval i höstmörkret!

*

Hört talas om ADX, United States Penitentiary Administrative Maximum eller Supermax? Jag hade i alla fall inte det förrän jag ramlade över CBS 60 minutes hemsida. Alla tre termerna ovan används för USA:s superfängelse numero uno, där bland andra sådana celebra brottslingar som Richard Reid (skobombaren), Theodore Kapcinski (Unabombaren), Muhammad Yussuf (WTC 1993) och Zacharias Moussawi (den 20:e kaparen) sitter av sina livstidsstraff. A ”Clean Vision of Hell” heter artikeln.

*

Blackwater, ett återkommande tema på den här bloggen, hotas nu enligt en icke ännu offentliggjord rapport att kastas ut ur Irak inom sex månader på grund av företagets återkommande ovana att ta kål på oskyldiga civila irakier. Vi får väl se hur det går den här gången. Förra gången Iraks regering försökte kasta ut företagets privata militärer ur landet gick det inget vidare.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,