Ruddslide i Australien

Jag blev precis uppmärksammad på att Labor vunnit en fullkomlig jordskredsseger i det Australiensiska valet. Den sittande premiärministern John Howard (Liberal Party) lyckades inte ens vinna sitt eget valdistrikt. Även om historien med den falska pamfletten säkert haft en marginell betydelse för utgången så är jag övertygad om att det Liberala Partiets främlingsfientliga politik spelat en stor roll. Det skall i alla fall bli intressant att se vad analytikerna säger.

DN har pratat med en statsvetare som framför allt framhåller motståndet mot inskränkningar i sjukförsäkringar och arbetsrätt som främsta förklaring till förlusten för LP men tar också upp det australiensiska deltagandet i Irak-kriget och klimatfrågan. Jag tror också att andra orsaker spelar in. När jag var i Australien för några år sedan och pratade med folk om politik så fick jag bilden ett parti som präglats av både ignorans och arrogans, bl.a för sin djupt inhumana flyktingpolitik, ovilja att be om ursäkt för övergrepp mot aboriginals och sexism. Jag tror definitivt att sådana saker spelar en stor roll för vilket parti man väljer att lägga sin röst på.

LÄS MER: abcnews valbevakning
The Age: Farwell John
The Australian: Ruddslide, He’ll govern for all

DN1, DN2, DN3

Andra bloggar om: , , , , , , ,

6 reaktioner till “Ruddslide i Australien”

 1. Positivt var det i alla fall, eftersom Australien tillsammans med Nya Zeeland framhållits som sådana fantastiska exempel på hur bra folk fått det med konservativare regeringar. Det tyckte folket tydligen inte i det här valet, om jag inte har missförstått saken helt alltså.

 2. Howard-regeringen var uppenbarligen bra på att hantera ekonomin så länge den var bra, och det gav dom en stor popularitet. Uppenbarligen var man inte lika ”smidig” när den började gå ner.

  Efter millennieskiftet fick man dessutom en flyktingskandal på halsen som visade hur svårt det var för howardregeringen att hantera humanitära frågor. Du kanske minns det norska containerfartyget som irrade i månader utanför australiens kust med ett stort antal flyktingar ombord? dessa flyktingar togs visserligen emot till slut men spärrades in under flera år i ett guantanamobay-liknande flyktingläger ute i öknen.

  Sättet frågan hanterades på upprörde många och där tror jag att den stora vändpunkten kom.

 3. Mr Brown:
  Jag är nog dessvärre ganska illa insatt i Australiensisk inrikespolitik, men menar du att australiensarna är avgjort mycket mer invandrarvänliga och humana än andra människor i Västvärlden? Ingenting i deras tidigare politik gentemot de infödda, aboriginerna (hur 17 det nu stavas?), tyder väl på det.

 4. Jag skulle inte säga att de är avgjort mer invandrarvänliga, det är snarare så att guantanamo-liknande metoderna man använt mot flyktingar väckt mycket ilska.

  När det gäller aboriginerna så har du helt rätt. Till och med progressiva asutraliensare har svårt för att prata om aboriginernas situation.

  Som du kanske sett har den nye premiärministern redan andra dagen gått ut och sagt att han kommer att be aboriginerna om ursäkt för den s.k. förlorade generationen.

 5. Kerstin,

  Australien som nation är sannolikt det mest rasistiska landet i västvärlden.

  Inget av det Mr. Brown sagt eller visat här på bloggen visar i och för sig något annat.

  Det hela har inte så mycket med invandrar e att göra. Aboriginerna är vä så långt ifrån invandrare man kan komma. De har funnits i Australien i över 40.000 år, vilket är drygt 20.000 år innan de amerikanska kontinenterna befolkades och innan homo sapiens sapiens kom till Europa.

  Australien verkar mest ha en starkt förankrad traditionellt kolonial rasism, där t.ex. vita ses bätte än all, aboriginer lägst, orientaler ses illa (Liberal Partys ledare ”förklarade” för några år sedan hur hon ansåg att de bröt ner den australiska natinen).

  Muslimer ses ned på. Tidigare i historien var det italienska och grekiska invandrare man tyckte var dåliga människor, för att inte tala om hur irländare, inklusive irländska ättlingar, betraktats.

  Australien har oerhört restriktiva immigrationslagar sedan länge.

  Enligt vad jag har läst finns en liten smutsig hemlighet med Australien. Efter det amerikanska inbördeskriget utvandrade cirka 40.000 sydstatere, mestadels bittra krigsveteranter, till Australien. De fick stort inflytande på den australiska politiken, inklusive immigrationspolitiken.

  Efter apartheidregimens fall i Sydafrika skall många hundratusentals apartheidanhängare ha utvandrart till Australien, vilket kraftit bidragit till landets eurocentriska attityd mot omvärlden under det senaste decenniet.

  Invandring har av vad som framgår
  aldrig varit något större problem i Australien, så länge man inte haft för mycket pigment i huden.

  Thabo ’Muso

 6. Jag är den första att hålla med dig ang. rasismen i australien, Thabo, men jag vill också betona att det finns progressiva motkrafter även om de i min mening inte alls är så starka som valresultatet visar.

Kommentarer är stängda.