Det som också hände under det EU-Afrikanska toppmötet.

Jag tänkte att det skulle kunna gå att få någon information från svensk media om vad som sades på det EU-afrikanska toppmötet i Lissabon och fann inget annat än rapporteringar om vad Mugabe sagt om Sverige och vad Reinfelt svarat. Inget annat. Nada. Nicht. Rien. Nothing. Varken Aftonbladet, Svenskan eller DN har bemödat sig om att nämna att en pakt undertecknades i dag av de närvarande länderna . Inte i någon mening som jag kan hitta i alla fall (uppdatering: Svenskan publicerade en artikel om avtalet kl 16.00). För att få sådan information måste man söka sig till andra nyhetskällor. Informationen i svensk media blir alltmer irrelevant ur ett globalt perspektiv. Så tillåt mig att presentera några andra pressröster:

Yahho News/reuters

Senegalese President Abdoulaye Wade bluntly dismissed Brussels’ pressure to impose new trade deals by December 31, when a waiver by the World Trade Organization on preferential trade arrangements for developing countries expires.

The EU wants to replace expiring trade accords with so-called Economic Partnership Agreements or temporary deals, which anti-poverty groups have criticized for failing to provide protection for Africa’s poor farmers and its fragile industry.

Bakgrund: Europeiska länder har haft speciella nationella avtal med sina forna kolonier vilket bland annat tillåtit Afrikanska länder att exportera varor tullfritt. Nu vill WTO bryta upp de avatalen och man har gett parterna fram till den sista december på sig att förhandla fram nya avtal, s.k. EPA-er. Afrikanska länder är skeptiska till dessa eftersom man menar att de är en sämre deal. EU menar å sin sida att EPA:erna är mer fördelaktiga än WTO:s förslag. Vissa afrikanska länder har redan skrivit på EPA-avtalen.

BBC

”What the Europeans are putting in place is aimed more or less at undermining the attempt by African economies to move away from the dependence on exporting raw materials towards industrial processing,” says Tetteh Homeku of the research and advocacy group Third World Network.

Tetteh Homeku says the Europeans are also interfering with the Ghanaian government’s attempts to nurture its industry, and sidelining other trade agreements which would serve poor countries like Ghana better.

Francisco Contreras
skriver på sin blogg att

Fram till år 2006 hade 800 kinesiska företag investerat 1 miljarder dollar i Afrika och ca 480 joint ventures har etablerats mellan Kina och Afrikanska stater. Kina importerar 32 % av Afrikas olja och har investerat över 16 miljarder dollar inom oljabranschen de senaste åren. Dessutom har en kinesisk bank nyligen köpt upp 20 % av Standard Bank, som Afrikas störste långivare.

Yahoo News/AFP:

After two days of what hosts Portugal described as no-holds barred debate, leaders of the two continents put their names to an ”Africa-EU Strategic Partnership” agreement to take their relationship to ”a new, strategic level.”

The two continents will ”forge a new and stronger partnership that builds on their new identities and renewed institutions, capitalises on the lessons of the past and provides a solid framework for long-term systematic and well-integrated cooperation,” the joint declaration said.

In a post-summit address to his guests, Portugal’s Prime Minister Jose Socrates said the often troubled history between the two continents had entered a new era at the first such summit in seven years.

”What is important is that we met each other face-to-face, on an equal setting, in a new spirit,” said Socrates.

”I think I can say the idea that has been expressed most often is that this summit represents the turning of a page in history.”

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

4 reaktioner till “Det som också hände under det EU-Afrikanska toppmötet.”

 1. Nja, jag var möjligtvis lite väl snabb med min postning. DN:s artikel kom in kl 19:37 och SVD-artikeln har jag redan länkat till som du kanske sett.

 2. Jag vet inte mycket om vad mötet hittills resulterat i. Jag betvivlar inte sanningshalten i de dåliga nyheter jag läst om de avtal som diskuterats på konferensen.

  Det är visserligen illa att Mugabe deltar i mötet, men jag håller med Mr.Brown om att det är skandal att endast Mugabes närvaro tycks intressera svensk press.

  Det är enklare för svenska journalister att bevaka och flertalet av oss mediekonsumenter i Europa ”slipper” självrannsaka oss om våra bidrag till Afrikas underutveckling.

  Själv är jag så cynisk vad gäller handelssamtal mellan fattiga och rika länder att jag inte förvånas det minsta över försämrade avtal för afrikanska länder.

  Kinas investeringar i Afrika, om än ofta lika oetiska som de europeiska och amerikanska, sätter jag större hopp till. Skälet är att kineserna inte tycks ställa en massa krav när de ger bidrag och lån.

  Dåliga afrikanska ledare kommer att fortsätta missbruka pengarna de får. Bra afrikanska ledare kommer att investera dem klokt utan en massa exploaterande krav från västvärlden.

  Det viktiga är att demokratin utvecklas och att korruptionen bekämpas. Där sätter jag mitt hopp till den ökande skaran av unga, välutbildade demokratiskt sinnade afrikaner i Afrika, Europa och USA som så ofta har planer på att reformera sina länder. Några av dem är min a vänner här i Sverige.

  Vad jag främst hoppas på gällande afrikanska länders näringsliv, är att de fortsätter på den väg som inletts, nämligen ökat samarbete mellan länderna.

  T.ex. läste jag för något halvår sedan om hur länder i Södra Afrika börjar bygga energikraftverk tillsammans, vilket är både billigare och effektivare än att varje land bygger sitt eget.

  Om något decennium kanske vi får se hur afrikanska stater skapar gemensamma investmentbanker, bygger järnvägar, vägar och universitet, på samma sätt som den Afrikanska Unionen håller på att skapa en motsvarighet till Europadomstolen.

  Rika länder kommer sannolikt inte under de närmaste trettio åren att tänka lika mycket på Afrikas länder som på sig själva. Det har de inte gjort under de femtio år som gått efter flertalet afrikanska länders självständighet. Därför finns lösningen inte där.

  Thabo ’Muso

 3. svensk media är kollosalt dåliga på att lyfta huvudet över nationsgränsen. Minns t.ex. hur man har diskuterat doha-rundan som från början var tänkt att bli en bra deal för syd men där löftena steg för steg togs tillbaka. det enda som diskuterades på ekonomi-sidorna var hur mycket mer pengar en svensk skulle kunna få i plånboken med avtalet (1000 kr i månaden eller något sådant). så man måste inte bara lyfta huvudet över nationsgränsen utan ockå ovanför plånboken. Nåväl.

  Låt mig annars säga så här: jag tror inte europas ledare bryr sig så mycket om afrika som helhet, vad man bryr sig mest om är sin egen plånbok. vad som däremot är anmärkningsvärt är att det har skett en svag, svag skiftning i europas förhållande till afrika och att mugabe var i lissabon ser jag som ett tecken på det.

  denna vindändring tror jag handlar om europas rädsla för att bli akterseglade av kina, indien och i förlängningen Afrika. man är också otroligt rädda för att konsumtion skall bli för dyrbar. Försvinner de 9% som afrika exporterar till EU så kommer det att bidra till en prishöjning som redan pågår.

  Jag vet inte om jag har fel, men märks inte en vindändring också i sub-sahariska afrika? vi har AU. visst. men inte bara det. jag har hört sydafrika beskrivas som en ekonomisk motor som verkar dra till sig arbetskraft och investeringar från hela sub-sahariska afrika. jag har läst om zambias nya medelklass. korruptionsbekämpning i uganda. etc. etc. fast inte i svenska medier förstås. BBC World Service har i jämförelse en mycket omfattande rapportering. (ursäkta den långa kommentaren)

Kommentarer är stängda.