11 kulor. 7 i huvudet, 1 i axeln och 3 missade

BBC rapporterar att delar av den oberoende utredningen kring den Brittiska anti-terrorpolisens dödsskjutning av elektrikern Menezes har läckt ut och jämför delar av den med vad som tidigare rapporterats av polisen och av vittnen. Något som har stört mig i den här historien är graden av våld, som för mig verkar extrem och en bekräftelse, vad nu den kan vara värd, visar sig i det läckta dokumentet.

”Dokumentet säger att en undersökning av liket visade att Herr Menenez hade blivit skjuten sju gånger i huvudet, en gång i skuldran och att tre skott missat”.

Jag menar, kom igen! Sju skott i huvudet tycks tyda inte bara på en avrättning utan antingen på ett gravt och sjukligt övervåld eller på en enorm nervositet av den aktuella polisen, eller poliserna. Ett huvud erbjuder ingen stor träffyta. Eftersom sju av elva skott träffat huvudet tyder det på att offret inte var på flykt, och undersökningen säger att Menenez satt ner vid tillfället. Kanske kan svaret ges av den typ av vapen som använts.

Den Svenska polisen har använt sig av handeldvapnet Walther PPK som också är den klassiska Bond-pistolen. Jag har ingen aning om detta vapen använts i det här fallet men det är inte omöjligt. En uppföljare till PPK heter PP7 Special Issue och beskrivs på www.rhodesmill.org på detta sätt: ”Based on the famous Walther PPK issued to Bond by M, this elegant pistol combines superb accuracy with speed sufficient to unload an entire clip in just over a second. The rounds inflict average damage. When silenced the PP7 is the most quiet firearm in the game, useful for dispatching enemy personnel cleanly and without disturbance during covert operations. It may also be called upon to deliver accurate shots at medium to long range when a sighted weapon is unavailable or presents too narrow a field of view; but at close range weapons with larger clips will usually be more effective”.

På sajten sägs att den maximala avfyringshastigheten är 6 kulor i sekunden. För att ta ut Menenez med ett vapen och elva kulor krävdes minst två sekunders eldgivning, kanske mer. Det går alltså på ett par sekunder att inte bara döda en människa utan att fullständigt massakrera denne. För att förstå detta kan man själv göra ett test. Lyft armen med en inbillad pistol, tryck av och räkna samtidigt 1001, 1002, 1003…

Man kan förstå en polis under extrem stress, visst. Det som är skrämmande är moderna eldhandvapens extrema förstörelseförmåga. Det verkar helt enkelt vara svårt att skjuta för att skada. Ett längre tryck på avtryckaren under stress och vips så är hotet till köttfärs. Till alla er som måste gå ut under dessa dagar: om ni blir tilltalad av en polis på offentlig plats, gör inga häftiga rörelser, håll armarna ut från kroppen, visa handflatorna och stå kvar på stället och invänta order.

ANM: bilden ovan är av en Walther P99 och djuplänkad från Wikipedia

3 reaktioner till “11 kulor. 7 i huvudet, 1 i axeln och 3 missade”

  1. Jag misstänker att SO19, som sköt Menezes, använde sig av Glock eller MP5, varav den senare utan problem skjuter elva skott inom kort tidsrymd.

    Svenska polisen har Sig Sauer P228 som handeldvapen.

Kommentarer är stängda.