Slå ett slag för demokratin på Konsum…med en tygkasse

Ni som har bott i Tyskland vet hur utbrett användandet av tygkassar är, som de miljömedvetna Tyskarna tar med sig på sina dagliga inköpsrundor till Kaisers eller Lidl. Efter att ha bott tre år i Berlin har jag tagit till mig vanan och har numera en liten samling. Min favorit är dock den som syns på bilden, som gör reklam för Deutsche Bundestag. Ja, ni ser faktiskt rätt. Tygkassen på bilden gör reklam för den Tyska Riksdagen. Inte för något parti eller speciellt evenemang utan för Riksdagen som sådan. Jag fick tag på den på Demokratidagarna i Berlin 7-8 maj i år, det centrala evenemanget i firandet av 60-årsminnet av andra världskrigets slut som hölls vid Brandenburger Tor. Mitt på 17:e Junigatan bland stånd från en minst sagt brokig skara ngo:er och politiska partier stod en skinande vit utställningsbuss med information om den Tyska Riksdagen i form av broschyrer, multimediadisplayer och, ja…tygkassar. Omåttligt populära tygkassar dessutom. Folk nästan slet kassarna och annan demokratiparaphernalia ur funktionärernas händer. Jag försökte fruktlöst leta i mitt minne efter något liknande svenskt fenomen. Riksdagspartierna kanske skulle kunna göra något liknande förstås, men väl inte Riksdan?i Kanske är det så att vi tar vår demorkati för given medan Tyskarna vet av erfarenhet att man måste kämpa för den, arbeta med den och även göra reklam för den. Numera tar jag i alla fall stolt med mig denna min tygkassefavorit när jag skall ned till Konsum.