Iran vill ha fred fast dom egentligen har kärnvapen! … Om tio år … kanske

Ett litet ”men” kan ju tyckas ganska oskyldigt. Jag studsar ändå till när det dyker upp på underliga ställen som i dagens Svenska Dagbladet i en artikel om Irans nyinsvurne president Mahmoud Ahmadinejad.

”När den 49-årige ultrakonservative Mahmoud Ahmadinejad installerades i presidentämbetet förklarade han att Iran vill ha fred och vädjade om ett slut på framställningen av massförstörelsevapen.
– Jag kommer att kämpa för att alla massförstörelsevapen förstörs, sade Ahmadinejad.
Men [min kursivering] direkt efter ceremonin meddelade en talesman för högsta nationella säkerhetsrådet att Iran hoppades kunna återuppta sin omstridda konvertering av uran redan på onsdagen”.

Detta lilla men verkar så oskyldigt men knyter ack så effektivt samman Irans ”nukleära ambitioner” med massförstörelsevapen. Metoden brukar vanligtvis kallas för ”guilt by association”. Kan man tolka det så att Svenska Dagbladet tycker att den käre Mahmoud ljuger? Att han visserligen säger att han vill göra sig av med atomvapen (gissningsvis) men att hans medarbetare tvärtom meddelar motsatsen genom att hålla fast vid de ”nukleära ambitionerna”. Det kan verka som en petitess men i själva verket är det på det sättet man steg för steg bygger upp en känsla hos allmänheten om en omedelbart förestående fara. Tillslut blir detta uppblåsta kärnvapenprogram beskrivet som ett reellt hot mot västvärlden och vips, då är det lika bra att invadera landet i fråga innan vi alla bränns till aska. Kommer någon ihåg de 45 minuterna som sadisten Saddam kunde slänga iväg sina massförstörelsevapen på? Innan du var klar med lunchen skulle antraxet och botulinet vara väg.

Nu är artikelns inledning är överlag rätt obegriplig. Vilka massförstörelsevapen talar Mahmoud om, världens, Israels, USA:s? Lite senare i artikeln så blir artikeln lite mer informativ. Iran ”hävdar” att man inte har något kärnvapenprogram, men västmakterna ”misstänker” det meddelar SvD. Enligt en Amerikansk Underrättelserapport som släpptes för några dagar sedan hävdas det att Iran visserligen troligtvis bedriver hemlig nukleär verksamhet men att det kommer att ta tio år innan Iran skulle kunna ta fram de ”nyckelingredienser” som behövs för kärnvapenframställning. Rapporten kontrasterar skarpt mot Bushs upprepade påstående om att Iran har kärnvapen om fem år. Jag tror inte att jag har läst något om den rapporten i Svenskan trots att jag plöjer den dagligen. Min högst personliga teori är förstås att man väljer att publicera det man tycker att deras läsare vill ta del av, d.v.s. den eggande tanken på framtida krig och i deras tycke obegripliga ortodoxa Shiitiska ledare.

Annars kanske det största kärnvapenhotet kommer från USA enligt den alltid lika inspirerande Billmon på the Whiskey Bar. USA har nämligen på väg att besluta att lätta på restriktionerna för export av höganrikat uran som kan användas i atombomber till förmån för en Kanadensisk firma. Var sådant uran sedan hamnar har ju inte direkt USA någon koll på.

Annars är dagens blogtips Billmons obevekliga verbala massaker på GW Bush. Det är riktigt rolig läsning!