Megafonfri historia om kriget mot terrorismen

Svenska Dagbladet publicerade en braskande förstasida den 20 juli som basunerade ut att 33 000 civila nu har dött i kriget mot terrorn. Siffrorna baseras bland annat på Iraq Body Counts rapport ”A Dossier of Civilian Casualties in Iraq 2003–2005” som publicerades i London dagen innan, den 19 juli, och kan laddas ned från www.iraqbodycount.net. Det imponerande stapeldiagrammet på sidan 5 börjar med de civila dödsoffren i attacken mot World Trade Center och Pentagon. Redan här hajar en historie- och politikintresserad människa som jag till. Startade verkligen ”kriget mot terrorismen” den elfte september 2001? Vad hände med bombattentaten mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania 1998? Clintons vedergällningsaktion? Vad hände med bombattacken mot WTC 1993? Självmordsattentatet i Libanon 1984? Bush kanske startade sitt krig mot terrorn 2001. Usama Bin Ladin startade öppet sitt krig mot USA redan 1998 med att deklarera att alla amerikanska mål var legitima.

Artikeln i Svenska Dagbladet är ytterligare ett bevis på vad man måste se som västvärldens ovilja att formulera breda historiska perspektiv som rör sig utanför den egna kultursfären. Jag frågar mig om det beror på okunnighet eller en vilja att polarisera konflikten ytterligare. Jag hittade i dag denna utmärkta artikel på globalecho.org som menar att ett krig mellan USA och islamistiska nationalister har pågått sedan efterdyningarna av första världskriget 1919 då USA:s inblandning hjälpte fransmän och britter att få kontroll över mellanöstern. Dagens krig – för det handlar verkligen om ett krig, om än med postmoderna förtecken – har alltså djupare rötter än tragedin på Manhattan och det är bara frågan hur långt bak i tiden man vill följa dem. Konflikten mellan den muslimska och kristna världen har urgamla rötter. Jag säger inte att den islamistiska propagandan är mindre enögd än den i västvärlden, vad jag säger är att man borde kunna kräva lite mer av en av Sveriges största morgontidningar än att hemfalla åt USA-centrerad megafonrapportering av kvällstidningskaliber.