Arbetslöshetssiffror i Tyskland i maj 2005

Jag hittade denna tabell på infoslurp som kanske kan vara intressant att titta på samtidigt som man begrundar varför de flesta tyska väljare inte gillar hårda ekonomiska tag, nyliberalt tänkande och trots allt väljer rot-grün framför CDU och FDP. Det är inga trevliga siffror. De gamla östländerna har en arbetslöshet på i snitt 18,9 %, de övriga 9,7%. Berlin har nästan 20 procents arbetslöshet. I två s.k. Bezirk (Stadsdelar) i östra Berlin som har nästan 20% arbetslöshet, Lichtenberg och Marzahn, fick vänsterpartiet Linkspartei en majoritet med cirka 34%. Detta partis väljare är inga ”vänsterextremister” som många vill hävda utan vanligt folk som känner sig som andra klassens medborgare i ett enat Tyskland. Varför skulle de rösta på ett parti, vars väljarkår som hånar dem som ossis och losers? Om CDU skall kunna få ett grepp om Östra Tyskland krävs inte bara att man skaffar en partiledare som är uppväxt i öst utan också medkännande och en förståelse för att den reformpolitik som man vill genomföra måste justeras mot de speciella förhållanden som råder i dessa regioner.