Bilden av Tiina Rosenberg

Det slår mig hur speciellt en bild som media tidigare publicerat av den nu hårt ansatta Tiina Rosenberg från Feministiskt Initiativ bidrar till att demonisera deltagarna i Fi och därmed feminismen. Den bild jag tänker på har florerat i media i månader, speciellt tidigare under året. Bilden är tagen i starkt motljus vilket får Tiina att kisa och hårda skuggor att slå i hennes ansikte. Hon drar ihop ansiktet i en stenhård min. Som pressbild betraktat är den faktiskt usel, men som symbol förmedlar den utmärkt bilden av en amazonkvinna som är beredd att skövla för att nå sitt mål, d.v.s. att krossa patriarkatet. Bilden passar utmärkt in i föreställningen av Fi som företrädare för en monsterfeminism som folk älskar att hata.

Bilden här nedan har nu börjat dyka upp i media och den porträtterar en helt annan Tiina. Ljuset är balanserat och mjukt, ansiktet öppet, avslappnat och glatt. Fotot är en pressbild från Fi och att man väljer att publicera just den här bilden är kanske inte så konstigt, frågan är snarare varför media hållit fast vid bilden av den stenhårda Tiina så länge.

2 reaktioner till “Bilden av Tiina Rosenberg”

  1. Tack Jimmy, ”förmörkar” samma ämne skulle man kunna säga. Jag tycker F! är ett verkligt intressant initiativ men jag befarar att de kommer att möta mycket hat på vägen. Hoppas att tjejer som Tiina står ut och att media inte spär på det hat som finns.

Kommentarer är stängda.