Inte lika sexigt som att försöka sätta dit Kofi

Det är inte direkt någon huvudnyhet att de första företagen börjat trilla dit i Oil-for-Food programmet, men det är väl inte lika sexigt som att försöka sätta dit Kofi Annan. Faktum är att de som nu åtalas i USA riskerar långa fängelsestraff för att ha betalat stora summor till Saddam Hussein för att få köpa olja från honom. Och det är ändå bara de små fiskarna. Washington Post rapporterar:

U.S. prosecutors have charged a Texas oil tycoon and two Swiss executives and their companies with paying secret kickbacks to Iraq in the U.N. oil-for-food program. Tycoon Oscar Wyatt, the former Coastal Corp. chairman, was arrested in Houston, Texas, on Friday, prosecutors said, becoming one of the highest profile figures ensnared so far in the scandal. The two Swiss nationals are being sought for extradition. The U.S. Attorney for the Southern District of New York charged Wyatt along with Catalina del Socorro Miguel Fuentes, alias Cathy Miguel, and Mohammed Saidji. All three face up to 62 years in prison and heavy fines if convicted. … ”Wyatt, Miguel and Saidji obtained oil under the United Nations’ oil-for-food program by paying millions of dollars in secret kickbacks to Saddam Hussein’s regime in Iraq. These kickbacks were allegedly paid to the government of Irq for oil allocated by the Saddam Hussein regime to the Wyatt Foreign Companies and the Coastal Corporation,” prosecutors said.

Om jag vore som Kofi Annan så skulle jag pusta ut även om jag tror att han visste att dessa åtal skulle komma. FN har tagit otroligt mycket stryk för ett program som man inte ens själv initierat. Visst har man säkert misskött programmet men hela konceptet verkar ha uppmuntrat till korruption redan från början. BBC rapporterar att cirka 4000 företag handlade med Saddam Hussein och påstår att man beräknar att hälften av dem kan ha varit involverade i korruption. Det är en ganska omfattande härva om det stämmer!

Uppdatering: 22 oktober, 14.22. Varken SvD eller DN verkar ha skrivit någonting om den här historien. Anmärkningsvärt? 142 svenska företag har varit involverade i handeln med Irak. Ett Danskt företag, Grundfos, har redan erkänt mutbrott efter att Berlingske Tidene avslöjat affärerna, men Danska UD har enligt den här bloggen agerat som om företaget vore ett Tsunamioffer. Om alla mutar lika mycket, så har ju ingen mutat, eller hur?