Para-stater och assymetriska krig: Herfried Münklers ”The New Wars”

När Adlibris-paketen trillar in på närmsta postkontor blir det fest. Man kravlar ner till utlämningsstället som en abstinensriden alkis för att plocka ut ytterligare en ranson böcker att titta på och bläddra nyfiket i efter som man ändå inte har tid att läsa dom. Det paket som kom i går innehöll några hett efterlängtade titlar varav den kanske minst kända är en av de intressantare: Herfried Münklers ”The New Wars” som kom ut på tyska 2002 och nu finns i engelsk översättning. Münkler hävdar att det finns fog för att kalla de flesta krig som förts sedan det kalla kriget avslutades 1989 för ”nya krig” och hans projekt handlar i mångt och mycket om att försöka definiera det nya i dessa krig. Lyfter man blicken från USA och Irak och vänder blicken mot de komplexa krig som just nu hemsöker många länder i Afrika söder om Sahara så finner man stöd för hans teorier i praktiken. Snarare skall kriget mot Irak, så som det fördes innan maj 2003, och kriget mellan USA ledda FN styrkor i Afghanistan ses som ett undantag från regeln.

Münklers grundtes är att staten mer eller mindre gett upp sitt legala monopol på krigföring och han menar att man får gå tillbaks till trettioåriga kriget för att hitta ett motstycke till dagens situation. De krig som förts sedan 1990 är nästan uteslutande sådana där privata armeer, rebellgrupper och terroristnätverk slåss mot en eller flera stater, mot varandra och med hjälp av diverse aktörer och ombud. Denna typ av konflikter kallar Münkler för assymetriska. Rebellgrupper och krigsherrar skapar vad Munkler kallar för para-stater, d.v.s. ett slags illegala stater vid sidan av den legala, som blivit så försvagad att den inte klarar av att behålla kontrollen över sina territorier. De rebell-ledare och krigsherrar som regerar dessa para-stater beskriver Münkler som entrepenörer som får sin jämföreslevis höga inkomst från civilbefolkningen, diamant- och droghandel, trafficking och vad helst annat som kan vara värdefullt.

Krigen är ofta lågintensiva och ekonomiskt betingade. Parterna har inget direkt intresse varken av avgörande slag eller fredsavtal. Sålunda krigas det inte över hövan mycket i dessa krig utan de som dödas, lemlästas och våldtas är i första hand civilbefolkningen. I första världskriget dödades åtta soldater för varje civilist, i andra världskriget två civilister för varje soldat och i krigen efter 1990 är förhållandet det omvända: åtta civila för varje soldat.

Hur kan det komma sig att det blivit så här? Munkler menar att dessa krig i stort sett är en frukt av det Ottomanska imperiets fall efter första världskriget och kolonialismens tillbakagång efter det andra. Krigen i Kaukasus förs just i de regioner där Tsarryssland försökte få inflytande i det Ottomanska imperiet och kriget i Irak och Israel-palestinakonflikten handlar likaså om vakumet efter ottomanernas sammanbrott. Det är intressant att tänka på i tider när många inte klarar av att se längre tillbaks i tiden än till den 11e september 2001.

Jag skulle vilja tillägga att de som hävdar att Afrikanerna måste utveckla sina demokratier innan man kan komma i åtanke för fortsatt hjälp visar upp ett synnerligt cyniskt ansikte. Framför allt Europa men också arabvärlden har först slagit sönder de traditionella strukturerna i Afrika, sedan dragit sig tillbaka utnötta av befrielsekrig och reser nu långfingret mot de fallerade stater som desperat försöker att hålla styrningen på sina länder, när man för länge sedan borde ha varit i full gång med att exportera sin demokratiska know-how och engagerat sig i återuppbyggnaden av dessa länder. Om man inte får sälja JAS-plan och andra leksaker till de fattiga så är det enda man vill göra att förstärka stängslen i Ceuta-enklaven för att förhindra att de kommer till oss med sin aids och fattigdom.

5 reaktioner till “Para-stater och assymetriska krig: Herfried Münklers ”The New Wars””

 1. PNAC har ju ”total global military dominance” på programmet – och då är det här man ska kolla vad de och de andra har för sig:
  http://spacewar.com/
  för har man tagit kontrollen över rymden – himlen – genom att slå ut de andras sateliter – då har man kontroll över jorden.

  Och här satsas det pängar – billion dollars:

  http://www.defenseindustrydaily.com/forces_space/index.php

  US Air Force Issues Billion Dollar Space Operations Center RFP
  Posted 14-Sep-2005 09:36 | Permanent Link
  Related stories: Americas – USA, C4ISR, Forces – Space, IT – General, New Systems Tech, RFPs

  Washington Technology reports that the US Air Force issued a request for proposals for its Air and Space Operations Center Weapon System Integrator procurement on Sept. 9, 2005. Proposals for the 10-year contract, which consists of a three-year base period and seven one-year options, are due on Oct. 11, 2005. The Air Force has not specified an award date, but Reston, VA-based market research firm Input estimates the award will be made in November 2005.

  Under the contract, the Air Force will hire a lead systems integrator to manage IT in its air and space operations centers worldwide. The systems integrator will integrate mission and infrastructure systems built by multiple contractors onto a common, service-based IT platform that supports the Air and Space Operations Center’s mission. Valuations for this contract by industry analysts range from $600 million to over a billion dollars.

 2. STILETTO
  det är vad ryssarna tror ska göra dem överlägsna i 50 år framåt…

  The Strategic Missile Troops have more than 160 RS-18s, each with six Multiple Independently-Targeted Reentry Vehicles, or MIRV warheads that can overwhelm the new anti-ballistic missile system being deployed by the United States, which is not designed to protect against this kind of attack. The RS-18 has a range of more than 6,000 miles.

 3. Om man vill se längre tillbaka än till 11 september 2001 så kan man titta igenom
  11september2001.blogspot.com/
  som går tillbaka till tiden för första världskriget och Sykes-Picot avtalet.

  Om man vill förstå mer av oljans betydelse så kan dessa sidor rekommenderas:
  Iraq Conflict: The Historical Background

  Från Wikipedia:
  The Sykes-Picot Agreement of May 9, 1916 was a secret understanding between the governments of Britain and France defining their respective spheres of post-World War I influence and control in the Middle East. The boundaries of this agreement still remains in much of the common border between Syria and Iraq.

  Ett avtal som sen format 1900-talets historia – kriget om oljan.

  För att förstå vad som händer idag – och få stopp på PNAC:s försök att få USA att ensamma ha världsherraväldet – slå ut Ryssland och Kina så behöver man förstå vad som hände 11 september 2001.

  Demolition is Now a Fact, Not a Theory!!!

  Kevin Barrett – Muslim-Christian-Jewish Alliance For 911 Oct 22, 2005

  In two speeches to overflow crowds in New York last weekend, notable theologian David Ray Griffin argued that recently revealed evidence seals the case that the Twin Towers and WTC-7 were destroyed by controlled demolition with explosives. Despite the many enduring mysteries of the 9/11 attacks, Dr. Griffin concluded, ”It is already possible to know, beyond a reasonable doubt, one very important thing: the destruction of the World Trade Center was an inside job, orchestrated by terrorists within our own government.”

  Dr. Griffin included excerpts from the firemen’s tapes which were recently released as a result of a prolonged court battle led by victim’s families represented by attorney Norman Siegel and reported in the NY Times. He also included statements by many witnesses. These sources gave ample testimony giving evidence of explosions going off in the buildings. A 12 minute film was shown for the audiences, who saw for themselves the undeniable evidence for controlled demolition.

  Dr. Griffin listed ten characteristics of the collapses which all indicate that the buildings did not fall due to being struck by planes or the ensuing fires. He explained the buildings fell suddenly without any indication of collapse. They fell straight into their own footprint at free-fall speed, meeting virtually no resistance as they fell–a physical impossibility unless all vertical support was being progressively removed by explosives severing the core columns.

  How, then, can the mainstream US media continue to ignore the story of the century? Perhaps the best answer was given by Dr. Griffin himself in the conclusion of his talk, and is worth quoting at length:

  ”The evidence for this conclusion (that 9/11 was an inside job) has thus far been largely ignored by the mainstream press, perhaps under the guise of obeying President Bush’s advice not to tolerate ”outrageous conspiracy theories.” We have seen, however, that it is the Bush administration’s conspiracy theory that is the outrageous one, because it is violently contradicted by numerous facts, including some basic laws of physics.

 4. Håller verkligen med dig, olydig. Det där är en djupbrun sörja. Men det kanske kommer. Du skrev ju själv nyss om Fransmännens försök att försköna kolonialismen.

  Jag läste någonstans att Hitlers inspiration till förintelsen förmodligen var folkmordet på Armenierna i början på 1900-talet. Frågan är hur mycket kolonialismens ideologier spelade in?

Kommentarer är stängda.