Cheneys inblandning i Plame-affären

Den här veckan kommer förmodligen bli avgörande när det gäller Plame-målet. Frågan är om åklagaren Fitzgerald kommer att väcka åtal eller inte i ett mål som verkar ytterst komplext. NY Times rapporterar nu att anteckningar från vicepresident Cheneys rådgivare I Lewis Libby, som åklagaren har fått tag i, visar att Libby fick veta att Plame var agent direkt från Cheney, vilket leder härvan djupare in i Vita Huset. Även om Fitzgerald bara väcker åtal mot Libby för mened så ”kommer en rättegång att leda till en ständig kinesisk vattentortyr av nya avslöjanden för an administration som redan har massiva problem på många fronter” skriver Lennart på sin blogg Det Progessiva USA.

Tidigare artiklar om målet
plame-libby-rove-cheney-och-whig
dick-cheney-i-fokus-i-plame-affren
det-verkar-som-om-vita-huset-skjutit

Fransmännens försök att skapa en policy för att skapa en bättre bild av sin roll under kolionalismen och dess kopplingar till dagens postkoloniala krig berättar Olydig mer om.

7 reaktioner till “Cheneys inblandning i Plame-affären”

 1. 11september2001.blogspot.com/

  Det finns en biggare bluff att rota i!
  Som varenda dagisbarn kan fatta.
  Men vuxna tycks ha blivit förblindade att se.

  AMERICA IS UNDER ATTACK!
  får han viskat i sitt öra,
  men han söker INTE skydd
  i sin bombsäkra bil
  och tar INTE reda på vad som hänt
  och inte ingriper han…försöker stoppa de plan som är uppe i luften ute för att attackera.

  En försvarsminister som är försvunnen en halvtimme. Ingen vet var han var.
  Satt han på muggen?

  En vicepresident som säger:
  Har jag sagt något annat?
  När han blir tillfrågad om ordern står kvar.

  Dagisbarn begriper
  men vuxna är för hjärntvättade
  för att förstå…

 2. Anonym…
  lägg gärna till ditt nick när du postar. Inlägget luktar spam annars. Jag har varit på bloggen och den är intressant ur en pedagogisk synvinkel, men strategierna bakom 911 intresserar mig mer än taktiken och svårverifierbara på gränsen till konspiratoriska antaganden om taktiken skymmer gärna perspektivet.

 3. Det handlar inte bara om Fitzgerald, Plame, Wilson, Cheney, Libby.
  Det här är så mycket större – PNAC ligger bakom och de vill ha ”totaly global military dominance” och har startat fjärde världskrget med start 11 september 2001. Och bakom PNAC finns Leo Strauss idéer. Varför vet människor inte detta?
  Här finns lite tips:
  11september2001.blogspot.com/

  Och EU finns med!
  Det är så här krig startas. Och här är det BERLUSCONI som drar i tåtarna.
  Varför inte kasta ut ITALIEN ur EU så länge Berlusconi sitter vid dess roder?
  Eller så kan Sverige gå ut ur EU. EU är inget fredsprojekt. EU är byggt för krig.
  Sverige nyss neutralt. Nu kan vi skicka trupper utan att FN har gett sitt medgivande enligt ”försvarsministern”.

  Är det inte dags för svenska folket att säga NEJ till EU – en organisation som hyser krigshetsare som BERLUSCONI.
  För att inte tala om BLAIR.

  truthout.org/docs_2005/102505R.shtml

  Tuesday 25 October 2005

  With Patrick Fitzgerald widely expected to announce indictments in the CIA leak investigation, questions are again being raised about the intelligence scandal that led to the appointment of the special counsel: namely, how the Bush White House obtained false Italian intelligence reports claiming that Iraq had tried to buy uranium ”yellowcake” from Niger.

  Italy’s intelligence chief met with Deputy National Security Adviser Stephen Hadley just a month before the Niger forgeries first surfaced.

  In an explosive series of articles appearing this week in the Italian newspaper La Repubblica, investigative reporters Carlo Bonini and Giuseppe d’Avanzo report that Nicolo Pollari, chief of Italy’s military intelligence service, known as Sismi, brought the Niger yellowcake story directly to the White House after his insistent overtures had been rejected by the Central Intelligence Agency in 2001 and 2002. Sismi had reported to the CIA on October 15, 2001, that Iraq had sought yellowcake in Niger, a report it also plied on British intelligence, creating an echo that the Niger forgeries themselves purported to amplify before they were exposed as a hoax.

  Today’s exclusive report in La Repubblica reveals that Pollari met secretly in Washington on September 9, 2002, with then – Deputy National Security Adviser Stephen Hadley. Their secret meeting came at a critical moment in the White House campaign to convince Congress and the American public that war in Iraq was necessary to prevent Saddam Hussein from developing nuclear weapons. National Security Council spokesman Frederick Jones confirmed the meeting to the Prospect on Tuesday.

  For Berlusconi and Pollari, according to La Repubblica, the overriding motive was a desire to win more appreciation and prestige from the Americans, who were seen as eager for help in making their sales pitch for war.

 4. LÄS STORYN….

  Berlusconi försöker få igång Irak kriget med falska papper.
  Sverige ut ur EU – krigshetsarorganisationen – Blair, Berlusconi – Björklund
  som sagt Sverige kan skicka trupper utan FNs medgivande. Vi som nyss var neutrala.
  Sverige måste lämna EU!
  Läs:
  Berlusconi Behind Fake Yellowcake Dossier

 5. LÄS och LÄR!

  Italian Prime Minister Berlusconi was keen to put SISMI at America’s disposal in the aftermath of the 9/11 terrorist attacks, and SISMI’s chief, Nicolo Pollari, was eager to make himself – and Italy – indispensable to the warlords of Washington. Pollari’s initial attempts to pass off the Niger uranium forgeries as authentic evidence of Iraq’s nuclear ambitions did not, however, meet with success. Whereupon Pollari took advantage of the developing split between the State Department-CIA professionals, who tended to be skeptical, and the Cheney-Pentagon-neocon ideologues, who were looking for any evidence – however dubious –of Iraq’s WMD, and the Italians developed a strategy to legitimize the forgeries in the eyes of the White House.

 6. Nej, folk känner inte till PNAC i gemen tror jag därför att liberal media inte skriver om tankesmedjan. PNAC tror jag däremot har spelat ut sin roll. Cheney, Wolfie och Rummy sitter ju redan i Vita Huset och behöver inga tankesmedjor för att påverka politiken.

  Plameaffären är intressant därför att den kan lägga en bit till i pusslet om vad som hände i upptakten till kriget i Irak, men nej, allt handlar inte om den.

 7. Man kan gå vidare – färdas bakåt i tiden från Plame till Palme!

  Läs den här artikeln om Berlusconi-Uran från Niger-Irakkriget-Bush
  och fatta allt skumrask!
  Bland de inblandade finns spår till – Iran-Contras affären –
  som sen leder till Palme-mordet!
  Surfa själv och bilda dig en uppfattning… om vapenhandel

  http://www.antiwar.com/justin/?articleid=7776
  The Italian strategy was to enter the factional conflict on the side of the Cheney-ites. As a liaison to those circles, Defense Minister Antonio Martino recommended ”an old friend of Italy,” one Michael Ledeen – neoconservative ideologue and veteran of ”parallel intelligence” work from his days as broker of the Iran-Contra ”arms for hostages” deal.

  Michael Ledeen: The first president of the Jewish Institute for National Security Affairs (JINSA), which describes its goal as ”to inform the American defense and foreign affairs community about the important role Israel can and does play in bolstering democratic interests in the Mediterranean and the Middle East.” Ledeen played a key role in the Iran-Contra affair, utilizing his Israeli and Iranian contacts.

  http://www.hallmanfilm.com/palme/fritz.html
  De här två artiklarna i två av Sveriges största tidningar, den socialdemokratiska LO-ägda Aftonbladet och den av näringslivet närstående Wallenberg-ägda tidningen Svenska Dagbladet, bygger på en niosidig lång artikel i New York Times där Richard Reeves skrev en nio-sidig lång artikel den 1 mars 1987 efter många intervjuer med ledande politiker och övriga ämbetsmän i Sverige där han alltså säger att motivet till att Palme blev mördad är att han visste för mycket om de internationella vapenaffärerna. När Palme mördades den 28 februari 1986 så visste förmodligen ingen i den här staden, i varje fall inte jag, någonting om Iran-Contras affären som exploderade i amerikanska massmedia hösten 1986. Nu känner alla till de kända namnen Oliver North, amiral Pointdexter m fl. Och trots att USA utmålades som den store satan utav Ayatollah Khomeinis Iran, så exporterade man vapen, kulor och krut i stor omfattning till Iran.

  Vi vet också om att både Tyskland och England levererade vapen till Saddam Husseins Irak. Palme var ju utsedd utav Förenta Nationerna som medlare i kriget mellan Iran och Irak som pågick, från 1979 – och slutade 1988. Det pågick alltså för fullt när Palme mördades. Det är alltså inte bara privatspanaren Fritz G Pettersson och andra privatpersoner som har den här uppfattningen utan den här uppfattningen kom fram väldigt tidigt i stora ansedda tidningar. Men den har sedan helt tigits ihjäl.

  http://www.leopoldreport.com/telegr.html
  Det kallades telegramspåret i början av Palmeutredningen.
  Men den version som kom från amerikanska nyhetsmedia censurerades på vägen.
  Så telegrammet så som det publicerades i Sverige fick ordalydelsen:
  ”Tala om för vår vän att det svenska trädet ska fällas”.
  Vem var vår vän?
  Vi var många som ställde den frågan. Få fördjupade sig i detta spår – det blev ganska snabbt en sorts kuriositet i Palmeutredningen.
  Men telegrammet, så som det citerades av informatören ”Y” för författaren och journalisten Barbara Honegger, formulerades så här
  ”…det svenska trädet skall fällas… tala om det för vår gode vän Bush.”

Kommentarer är stängda.