Bush egen kyrka kritiserar kriget i Irak

Nu kommer kritiken mot kriget i Irak även från det håll som torde vara mest kännbart för Bush och Cheney, nämligen deras egen kyrka. Det är al-jazeera och the Nation som rapporterar att the United Methodist Church Board of Church and Society i en intern omröstning beslutat sig för att göra ett uttalande där man vädjar till de båda metodisterna att avsluta kriget i Irak snarast och ta hem trupperna.

Denna styrelses sammansättning verkar innehålla både konservativa och liberaler och den torde inte befinna sig längst ut till höger. Det är trots detta ganska anmärkningsvärt och ger en fingervisning om att Bush-regimen nu förlorar stöd bland de moderata religiösa krafterna i USA. Dessa krafter har hitintills hållit tillbaka sin kritik.

”As people of faith, we raise our voice in protest against the tragedy of the unjust war in Iraq,” said a statement issued last week by–the social action committee of the church that both President Bush and Vice President Cheney belong to, The Nation reported.

”Thousands of lives have been lost and hundreds of billions of dollars wasted in a war the United States initiated and should never have fought.”

”We grieve for all those whose lives have been lost or destroyed in this needless and avoidable tragedy. Military families have suffered undue hardship from prolonged troop rotations in Iraq and loss of loved ones. It is time to bring them home.”

It is my hope and prayer that our statement against the war in Iraq will be heard loud and clear by our fellow United Methodists, President Bush and Vice President Cheney,” said Jim Winkler, General Secretary of the UMC’s Board of Church and Society. ”Conservative and liberal board members worked together to craft a strong statement calling for the troops to come home and for those responsible for leading us into this disastrous war to be held accountable.”

3 reaktioner till “Bush egen kyrka kritiserar kriget i Irak”

 1. Det finns religiösa människor som fortfarande har samvete – inte låtit sitt samvete köpas av billig olja. Så bra! De flesta verkar ju gått över till tron på konsumismen – deras samveten är lättköpta – de tittar bara i plånboken och på bensinpriset – så sorgligt är det. De har glömt sina andra gudar – gud – det är penningen som styr dem – dansen kring guldkalven. Och det här vet ”eliten” – de styrande – politiker och journalister. De trissar oljepriset upp och ner. Snart kanske vi får en depression som på 1930-talet. Federal Reserve är en bank i USA – en privatägd riksbank – som är rena lurendrejeriet. Så få känner till denna bank och hur den kom till. Här hittar du tips om hur du själv kan börja surfa-söka på Federal Reserve 11september2001.blogspot.com/ den rövarhistoria den nuvarande utvecklingen grundar sig på.

  Jag tror att endast fördjupad demokrati – beslutande folkomröstningar – kan bringa ny balans till världen – vad tror du?

  Kanske det också behövs en ny religion? En världsreligion? Eller att människor förstår vad religion är bra för – jag tror att religion är till för att kunna gå bakom de futtiga men nyttiga begrepp och ord vi använder oss av – även naturvetare använder – för att inte tala om humanister som så grovt missbrukar språket. Det här är svåra frågor. Det gäller att kunna prata om det utan att någon tar illa upp – känner sig trampad på tårna eller sparkar någon annan på smalbenen. Kanske det går att prata – hoppas det!

 2. Det här med religion och filosofi är svåra frågor. Mitt recept är att du sätter dig på ändan i minst tjugo minuter och upptäcker att du andas. Får lite frid i sinnet! Det är praktik och inte bara en massa snack. Jag tror om människor runt vår sol-sattelit lärde sig den här praktiken – meditationen – så skulle allt lugna ner sig en smula – sen behöver vi också få de tre knapparna – JA, NEJ och AVSTÅR – för att besluta lite tillsammans vad vi ska göra med vårt ”rymdskepp” jorden.

  Det är bara att sätta sig på ändan själv och testa – kanske du tycker det är ”skit” men du har ju iallafall testat! Förhoppningsvis förstår du det fina i kråksången och fortsätter meditera en stund varje dag. Och berättar för dina vänner hur mycket bättre man mår av lite meditation.

  För att säga något om den filosofi som styr Bush regimen så har den hämtat sina tankar från filosofen Leo Strauss. Han trodde inte på demokratin. Hans idé var att de styrande – han kallade dem för eliten skulle styra massan – de många människorna – du och jag – med hjälp av en rövarhistoria. PNAC – Cheney, Rumsfeld, Wolfowitz med flera skrev i september 2000 att det behövdes ett nytt Pearl Harbor. Det var Roosevelts rövarhistoria för att lura in USA:s befolkning i andra världskriget. På kvällen den 11 september 2001 efter att ha utropat ett krig utan gränser – det PNAC kallar det fjärde världskriget – skrev Bush i sin dagbok:
  ”The Pearl Harbor of the 21st century took place today.”

  Då förstår man varför Bush satt kvar i skolan och lät barnen läsa en saga om en get när hans medhjälpare viskat i hans öra:
  AMERICA IS UNDER ATTACK!

  Bush borde naturligtvis satt sig i säkerhet i sin bombsäkra bil och tagit reda på vad som var på gång och utfärdat en order om att ta ner de två kapade plan som var uppe i luften – ett av de på väg mot Pentagon. Han gjorde inte det! Han visste vad som var på gång – det nya Pearl Harbor.

  Bakgrunden till det här är Leo Strauss filosofi. Mer om det kan du läsa här:halternet.org/story/15935
  och här:11september2001.blogspot.com/

  Och naturligtvis Googla själv! Och testa att meditera!!!

Kommentarer är stängda.