Spelar det någon roll om vit fosfor som massförstörelsevapen är illegalt?

Den Italienska dokumentären om Fallujah-kampanjen i Irak som inleddes dagarna efter presidentvalet i november förra året kan laddas ned från Information Clearinghouse, som som vanligt gör ett makalöst jobb. Efter att ha sett den undrar man om inte Fallujah riskerar att bli Irak-krigets Song My. Kroppar med helt deformerade ansikten som halvt smält av kranierna, brunsvarta, förvridna, förekommer också i den här filmen. Det är uppenbarligen den vita fosforns verk. Kläderna är ibland skrämmande intakta medan huden är uppfrätt. Jag förstår inte hur alla de som var tvugna att ta hand om dessa kroppar kunnat förbli vid sina sinnens fulla bruk. Det är helt enkelt bortom det mänskliga förnuftets domäner.

Filmen visar två helikoptrar som hovrar över en del av staden och avfyrar kaskader av glödande vit fosfor ned mot byggnaderna under dem. Enligt de marinkårssoldater som intervjuas i filmen undkommer ingen inom 15 meter från där en granat slår ned. Kommer fosforn i gasform i kontakt med huden så brinner den sig inåt mot skelettet. Andas man in det bränns luftvägarna upp. Här täcks hela bostadsområden med den dödsbringande kemikalien. Det är ett urskillningslöst dödande helt i enlighet med Powell-doktrinens användande av överväldigande eldkraft. Säkerligen dödades en massa motståndsmän i den attacken, men hur många instängda civilister, ”collateral damage”, strök med?

Vi pratar vitt och brett om nödvändigheten av demokrati och frihet och om vår förträffliga civilisation samtidigt som regeringar som står oss nära ägnar sig åt massdödande i en konfliktzon som hotar inte bara mellanöstern utan nu också Europa. George monbiot ställer en viktig fråga i dagens The Guardian: Varför har ingen av de hökar som anklagade motståndarna mot kriget för att inte bry sig om Irakiernas väl uttalat sig mot koalitionsstyrkornas användande av okonventionella vapen?

Om vi i väst nu lägger locket på, skakar på huvudet och sätter i gång förnekelseapparaten så visar vi också resten av världen att det är acceptabelt enligt internationell rätt att använda kemisk krigföring vilket i princip innebär att vi är tillbaka till tiden före första världskriget. USA har både skrivit på konventionen om kemiska vapen, och aviserat att man skall förstöra sina lager av kemiska vapen, samtidigt som man använder just sådana. Notera också att kemiska vapen per definition är massförstörelsevapen. Är Vit Fosfor då ett illegalt massförstörelsevapen om det används direkt mot motståndaren? Det är inte helt lätt att utläsa det om man snabbt försöker granska den information om konventionen som finns på t.ex. men jag är övertygad om att det snart kommer att visa sig, för debatten lär inte falna.

Washington Post frågar sig varför det är så viktigt att kalla användandet av vit fosfor ”illegalt”. Mitt svar på den frågan är helt enkelt att det enda sättet att få barbariet att upphöra är att ställa någon till svars för något ”illegalt”. När skall annars dödandet upphöra?