Ritter om nödvändigheten med ett bredare krigsmotstånd

Vad skall USA göra för att undvika det kaos som riskerar att bli resultatet om Bushevikerna bestämmer sig för att invadera Iran? Den som ställer frågan är Scott Ritter i en artikel som finns att läsa på alternet, och det är förvisso en mycket intressant och djuplodande artikel som tar avstamp i från mitten för att vädja till båda sidor att inse konsekvenserna. Ritter menar att USA som nation är byggt på balansen mellan företagande och kapitalism å ena sidan och individens rättigheter å den andra, och han förordar själv den modellen så så länge som girighet kan hållas i schack av kontroll och balansmekanismer. Denna balans har redan blivit förskjuten i och med 11 septemberattackerna. Ett krig mot Iran, hävdar Ritter, riskerar att kasta ut ett redan sårbart USA i ett ekonomiskt kaos om Iran skulle strypa gas- och oljeflödena, med resultatet att Kina, USA och Indien m.fl. länder skulle driva upp priserna i sin jakt på bränsle. Anledningarna till ett sådant företag menar Ritter är vettlösa och går in i detalj på vad Irans anrikningsexperiement egentligen innebär rent tekniskt. Ritter borde veta, han är trots allt en av huvudinspektörerna som jagade WMD i Irak innan Herr Blix äntrade världsscenen och har sedan dess varit en oförtröttlig kritiker av kriget i Irak. Ritter försvarar IAEA och menar att det faktiskt pågår inspektioner i Iran och att den anrikning som Iranierna genomförde för någon vecka sedan inte ens är konfirmerad som framgångsrik av IAEA ännu. Ändå ropas det varg.

From a simple laboratory-scale enrichment experiment, a massive nuclear weapons program grew Pheonix-like from the ashes, prompting dire warnings from US Government officials such as Assistant Secretary of State for International Security and Nonproliferation Stephen Rademaker, who told a press conference in Moscow, where he was visiting to discuss the Iranian nuclear issue with Russian officials, that Iran ”…may be capable of making a nuclear bomb within 16 days.”

Rademakers vargropande monteras effektivt ned av Ritter, men skadan är redan skedd. Varg har ropats och folk är ute med hundar och bössor för att jaga ned djuret, men ingen vet riktigt varför, egentligen. Ritters förslag till att återställa balansen riktar sig också till fredsrörelsen som han menar måste expandera sin bas till att i mycket högre grad inkludera ”mainstream America”

I suggest that the pace of current events dictate a much more dramatic solution — that the anti-war movement begin to reach out to the very institutions that it condemns and make common cause for the preservation of a way of life — the unique blend of corporate capitalism and individual rights — that is at risk from the policies of the Bush administration. It is not likely that there will be many points of agreement on the long-term path that America should take regarding achieving the ideal balance between these two competing, and somewhat contradictory, concepts. But one thing is certain: if the Bush administration has its way regarding war with Iran, both concepts will be put at risk in the chaos which will follow.

Det är naturligtvis en kontroversiell tanke för många inom vänstern att sluta upp med näringslivet, men jag är till viss del böjd att hålla med och förändringar sker också. Andreas Malm är bara en som i Sverige försökt att reformera det organiserade krigsmotståndet, från ett fihetligt vänsterperspektiv. De enorma demonstrationerna mot kriget i Irak världen över i februari 2003 visade att väldigt många människor från alla typer av politiska inriktningar är beredda att visa sitt motstånd mot Bush-doktrinen. Frågan är hur den breda rörelsen kan konsolideras.

Andra bloggar om: , , , , ,

3 reaktioner till “Ritter om nödvändigheten med ett bredare krigsmotstånd”

 1. Mr Brown:
  Intressant postning.
  Sedan har jag funderat lite på den här saken, vad händer med oljepriset, vad händer om det stiger ordentligt? Det blir kaos tänker man först, för det verkar vara den logiska konsekvensen.
  Men, å andra sidan, oljebolagen kan istället komma att tjäna mer pengar på affären. Blir det brist på olja kan de ta ut betydligt högre priser samtidigt som de kan skära ner på leveranserna, på personal, på betalning för frakter etc. Alltså tjäna mer, eller lika mycket pengar på att göra och leverera mindre.

  Möjligen sitter Bush illa till opinionsmässigt i det fallet, och kanske även de konservativa inför nästa val, men jag är inte alls säker på att varken oljebolagen eller Bush och hans administration tänker speciellt långt.
  Så är det helt säkert att oljebolagen inte bara hurrar om USA angriper och börjar bomba Iran?

  Bara lite funderingar alltså.

 2. Som alltid bra funderingar
  Oljebolagen har väl hurrat sig hesa till banken de senaste åren 🙂 Visst kommer de att tjäna ännu mer kosing. De som förlorar på affären är väl statsmakten men framför allt kanske industrin. Kina kommer säkerligen därför att blockera ett beslut om invasion i säkerhetsrådet.

  Kan det hejda Bush. Ingen vet väl längre med den mannnen. Däremot kan kongressen säga stopp för sådana planer. Och kritik finns.

  Ritter själv tar upp den republikanske senatorn Lugar som ett exempel på kritik från kongressen mot en invasion, en kritik som baseras just på oljeargumentet. Sen kan man fråga sig om Iran verkligen är en viktig oljeproducent och vad jag vet så har de bara 4% av världsproduktionen, men uppenbarligen är marginalerna numera så små att även de kan orsaka en hel del problem. Risken är väl också att oljeproduktionen i närliggande länder blir störd i ett krig eftersom det är troligt att Iran försöker blockera oljetrafiken i persiska viken.

 3. Yup, Rittergossen har rätt.

  Som de två hittils närvarande på denna sida vet så försöker jag hitta något sätt att åstadkomma just det som Ritter efterlyser, men här i Sverige.

  Och även om krigsmotståndet är det som ligger mitt hjärta närmast så har jag idag tagit ett ganska kul steg. Jag har ställt min ringa person ”Till Valrörelens Förfogande”, men inte i något partipolitiskt syfte utan för att inte högerradikalerna också skall lyckas med att förvandla även Sverige till en prick i den frammarscherande imperiets fotspår.

  Mitt första inlägg – givetvis som vanligt för långt för en blogg, men vad kan man begära av ett Valmanifest? – fokuserar som vanligt på ”liberalernas” totalt ignorerade framfart längre och längre ut i högerträsket, men också med en titt på kopplingar mellan fula trynen som kd-Jihadisten i Malmö och Näringslivets alldeles egen propagandakanal Timbro.

  Inlägget har den poetiska titeln

  Valet 2006:
  Alliansens rasism och dess
  ’liberala’ sex freaks

  Jag är fullkomligt övertygad om högeralliansen kommer att vinna en lätt seger till hösten om det inte går att väcka vänstern ur dess törnrosasömn. HUR GÖR MAN?

  Vore inte det ett ämne att diskutera i detalj på en blogg?

  Eftersom jag inte har några fungerande kommentarer ännu så kan jag inte bjussa på plats, men kanske någon annan bloggare är villig att inhysa den? (Jag menar alltså ett vanligt inlägg som följs av en diskussion i kommentarerna.)

Kommentarer är stängda.