Kosmopolitikk!

Det finns en tidning som jag verkligen saknar i Sverige och det är Le Monde Diplomatique som ges ut en gång i månaden på en massa olika språk men inte (sic) på Svenska. Alltid intressanta och välskrivna artiklar som försöker sammanfatta läget i världen och olika politiska idéströmningar. Jag hade nöjet att få plocka upp ett exemplar av den norska-danska utgåvan på Arlanda när jag skulle flyga till Stavanger i påskhelgen, där också bilden längs ned är tagen (en rasande charmig stad förresten, byggd på oljeindustrin och med ett eget oljemuseum och allt). Huvudartikeln i detta nummer av MD var kosmopolitikk som skulle kunna sägas vara en modern variant av den gamla hederliga internationalismen eller universalismen som misstror det partikulära som nationer, gränser eller raser och förespråkar det unviersella och den globala byn m.m. Men där den gamla universalismen ofta argumenterade från ett von-oben-perspektiv menar författaren till artikeln att de nya kosmopoliterna försöker lära sig av universalisternas misstag genom att väva ihop det pluralistiska med det kosmopolitiska. Jag måste säga att det är ett synsätt som jag kan identifiera mig med.

Den nye kosmopolitisme vokser dog ud af den universalistiske indsigt, at nationale eller partikularistiske solidariteter truer større fællesskaber; at de umuliggør politik, der tager sit udgangspunkt i menneskeheden, eller i hvad Ulrich Beck kalder verdensrisikosamfundet; samt at nationalismen ofte er endt i blodsudgydelser på «fremmede» både indenfor staten og i konflikter mellem staterne. Men den nye kosmopolitisme afviser samtidig den «klassiske kosmopolitisme» eller universalisme, der foreskriver én menneskehed som den eneste gyldige politiske og emotionelle enhed.

Artikeln kan läsas här

Andra bloggar om: , , ,

6 reaktioner till “Kosmopolitikk!”

 1. Tjing

  Du efterlyser i och för sig Le Monde Dip. på svenska, men det finns ju på engelska i (ett i och för sig tråkigt) elektroniskt format som inte heller kostade så mycket.

  Jag prenumererade under ett år, men märkte att jag inte läste så mycket som jag hade förväntat mig, men jag förstår att du gillar den. Du är mer intellektell än va ja ä. 🙂

  En tidsktrift om jag därmot saknar våldsamt (när jag inte har råd att prenumerera) är brittiska The New Statesman som är en HÖJDARE på alla sätt och vis, inklusive layout och allmän look and feel. Jag blev väldigt besviken när man fimpade möjligheten att köpa lösnummer i pdf-fomat för 1£. Best value on the net! Inte bara det: varje gång man pytsade ut sin enpundare så fick man dessutom tillgång till HELA arkivet både i pdf-format och allt på webbsajten. Jag har tankat hem alla nummer sedan före 2001 eller något liknande. Suverän resurs att ha tillgång till på datorn (när jag fått den fixad).

 2. Just det:

  ”Problemen” jag kontaktade dig om nyligen har löst sig. Självsanering, liksom. Peace in the Ghetto, med andra ord.

  Jag valde att meddela det på detta sätt eftersom jag fortfarande inte har någon koll på din epost, d.v.s. om du läser den nu. Skriv gärna en rad så jag vet.

  PS Jag får spatt på dessa bokstäver här nedan! Jag lider inte ens av ett dyslexist anlag och ändå vet jag inte hur ofta det är jag får göra om hela inloggningen. Blind?

 3. Bra att lugnet åter inträtt!
  själv upptäckte jag efter din kommentar här ovan att en oönskad effekt av min poppning av mailkontot var att ALLA mail till mrbrownskommentar@yahoo.se hamnade i spamlåddan utan att vidarebefodras. SUCK! Nu har jag iaf lyft upp din adress ur spamträsket vilket (förhoppningsvis) leder till att mailen kommer fram som de skall.

 4. Trevligt att se Mr Brown vara vaken 🙂

  OK, jag får prova din mejl igen då. Jag är skyldig dig ett tack för dina filmtips. Jag såg en del på Power of Nightmares när den dök upp, men just det ställe jag kände till hade mycket dåligt kvalitet på videon. Så nu sitter jag och plockar hem första delen, men det går INTE snabbt ikväll (20.5 KB/sec!).

  Jag tycker att det är en film som man gott kan tjata om gång på gång så jag skall kombinerna lite PR för den, med en analys av numera Timbro-vovven Michael Moynihan och en professionell smädelse av filmen som han skrev när han ”bara” var en bloggare på Stockholm Spectator:

  http://www.spectator.se/stambord/?p=872

  Det är ett lysande SMEAR JOB i den högre divisionen. Tänk att kunna använda så många ord på ett föraktfullt och nedlåtande sätt utan att ändå få något sagt. ALlt som blir kvar skall vara ”fy fan vilken film! den hatar jag innan jag ens sett den” hos mobben som trafikerar sajter som SS.

  Mycket imponerande desinformation, faktiskt bland det bästa jag sett. Denna virtuositet får den annars talangfulle Nussdorf att framstå som en ganska grovhuggen amatör.

  Nu är nog filmen snart nerladdad så at jag kan ta en glutt innan jag kojsar. Trött efterso jag stod över siesta idag. En stor förlust som var självförvållad p.gr. av en gigantisk och vrålstark kopp kaffe på förmiddagen. Den har nog inte gått ur systemet än!

  En sista fråga: såg du inte kommentaren under Ritter? Den ser jag särskilt fram emot att få lite feedback på 🙂

  Ha en god natt, du med

 5. Jag är alltid vaken nuförtiden känns det som 😉 Curtis har en liten speciell, dramatisk ton som inte alla gillar så de som vill ”smeara” honom kan alltid skjuta in sig på det. Har du problem med bandbredd så är 4:an den som är mest intressant ur ett samtidsperspektiv. Jag såg din kommentar på Ritter-posten. Vad hindrar dig att öppna din egen kommentarsfunktion?

 6. Howdy Browny

  Om du skrollar ner på vaje enskild sida så står det

  ”Tyvärr inga nya kommentarer här f.n. Massiv spamning och strul med bloggprogrammet ger inget alternativ. Men skicka ett email så lägger jag in kommentaren manuellt. (Maillänk finns på krönikans förstasida.)”

  Om jag slår på kommentarsfunktione så får jag hundratals spam per dag, när jag nu börjar rota i skiten RIKTIGT så talar vi antaligen om 4-500 per dag. När jag fimpade i januari så låg det ”bara” kring 300 …

  Detta är riktat sabotage. Punkt slut.

  OM JAG SLÅR på så innebär det att varje inlägg som blir spammat komer att byggas om till en kategori. Detta innebär i praktiken att jag måste bygga om nloggen många, många gånger per dag. Det är ju inte så kul med varje nytt inlägg som hakar på alla andra inlägg nedanför sig själv ….. Det tar liksom lite längre tid att ladda 20 inläg på rad i en ny kategori, jämför med ETT (1).

  Så min egen kommentarsfunktion är liksom off the record innan jag kan hitta vad det är som gör att MovableType inisterar på detta inlägg-på-inlägg-beteende. Det verkar långsökt just nu.

  Inget annat.

Kommentarer är stängda.