Mer om riskerna med bunker-busters


Via Yabosid hittade jag en länk till en organisation som kallar sig för Union of Concerened Scientists och en flash-animation som förklarar vad en kärnvapenbestyckad så kallad bunker buster (robust earth penetrator) egentligen gör och varför det är ett tämligen oanvändbart vapen i en situation som t.ex. ett krig mot Iran, som kan ha ytterst djupt grävda bunkrar. Bilden som ni ser här är en skärmdump av animationen som visar det radioaktiva moln som kan komma att uppstå om inte en sådan bomb borrar sig ned tillräckligt djupt i marken innan den detonerar. Den är baserad på pentagons beräkningar som i ett (värsta?) scenario visar att en miljon människor kan komma att dö i Iran och många fler miljoner exponeras för cancerframkallande radioaktivitet i grannländerna. De vapen som finns i dag är inte tillräckligt effektiva för att kunna hålla radioaktiviteten innesluten under jord eller slå ut riktigt djupa bunkrar, men förslag finns att ta fram sådana. Inte ens med ännu starkare vapen kan man däremot vara säker på att man verkligen slagit ut rätt bunkrar.

Tack Yabosid för länken!
Mer info om Nuclear EPW:s

Andra bloggar om: , , , , , ,

9 reaktioner till “Mer om riskerna med bunker-busters”

 1. De civila styret i USA, .. där många aldrig varit i närheten av ett stridsfäl (Bush, Cheney) tycker nog det är jävligt tufft att säga ”Bunker Buster”, ”Shock & Awe” osv.. de kompenserar, .. precis som medelålders män köper MC 🙂

 2. Nå, vad ska extremt mäktiga män med 60-årskris egentligen kompensera med? Några HD’s räcker väl inte för att få den där rätta frihetskänslan, eller så är det möjligen precis det som krävs? Om fredsrörelsen i USA skramlade till några bågar till neokonnarna så kanske det skulle vara mycket effektivare än vilken demonstration som helst.

  Mark Fiore på Mother Jones har en annan take på temat: Buster’s Secrets of Nuclear Success

 3. Ursäkta YTTERLIGARE en Off-Topic kommentar, men det är tvärr så att breven studsar tillbaka från ditt yahookonto:

  >>> Hi. This is the qmail-send program.
  I’m afraid I wasn’t able to deliver your message to the following addresses.
  This is a permanent error; I’ve given up. Sorry it didn’t work out.

  >> Remote host said: 554 delivery error: dd This user doesn’t have a yahoo.com account (mrbrownskommentar@yahoo.com) [-5] – mta169.mail.re4.yahoo.com << Skicka mig ett brev från en fungerande adress, så är du bussig. PS. Med tanke på vår sista kommunikation så verkar det som om jinge.se tagit semester. T.o.m. hans listning på bloggtoppen.se är borta. Oroväckande.

 4. Thomas:

  mrbrownskommentar(a)yahoo.se (spamrobotskyddad)

  skall det vara: inte yahoo.com. Jag vet…profilen är ändrad nu 😉

 5. ”ett (värsta?) scenario visar att en miljon människor kan komma att dö i Iran och många fler miljoner exponeras för cancerframkallande radioaktivitet i grannländerna”

  Ursäkta, men är inte det värsta scenariot att Iran utplånar Israel – precis som de har hotat att göra många gånger. Hur många miljoner dör då? Hur många miljoner i grannländerna drabbas av cancer?
  Bryr du dig?
  Eller är det bara hata-USA-stuket som får dig att stödja den islamistiska diktaturen så intensivt?

 6. Nja, ta inte illa upp nu, men jag litar faktiskt mer på Irans president än på dig. Åtminstone när det gäller Irans avsikter och åsikter om Israel.
  Iran har inte stuckit under stol med vad de tänker göra. Och somliga är, fast du inte tror det, faktiskt sådana som gör precis det de säger.

  – Iran vägrar samarbeta med FN och varnar för ”konfrontation”
  ”Iran has vowed that it would refuse to comply with any UN Security Council demand to halt its disputed nuclear programme and warned the crisis was leading the two sides towards a ”confrontation”
  http://news.yahoo.com/s/afp/20060507/wl_afp/irannuclearpolitics

  – Om USA försöker förhindra ett anfall mot Israel kommer Iran att anfalla Israel
  ”Iran’s first target would be Israel in any response to a U.S. attack, a Revolutionary Guards commander said Tuesday, reinforcing the Iranian president’s past call for Israel to be ”wiped off the map.”
  http://news.yahoo.com/s/ap/20060502/ap_on_re_mi_ea/iran_israel

  – Iran vill i vilket fall som helst få bort Israel från jordens yta
  ”We say that this fake regime cannot not logically continue to live,” Ahmadinejad said of Israel. Last year, he called the Nazi Holocaust a ”myth” and declared that Israel should be ”wiped off the map.”
  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/04/24/AR2006042400435_2.html

  Man behöver inte vara världens spåkärring för att se vartåt det barkar. Då tycker jag att det är viktigt att inte ställa sig på den religiösa diktaturen Irans sida. Utan snarare hoppas på att den sekulära demokratin USA förmår förhindra ytterligare ett försök att utplåna judarna.

  Att voja bekymrat om annat är att gå en av världens mest repressiva diktaturers ärenden. Tror man inte det slår man blå dunster i ögonen på både sig själv och andra.
  Men än är det inte försent att vakna.

 7. Ställer man sig på förtryckarnas sida om man pekar ut omöjligheten, och det oönskvärda, i ett krig mot Irans nukleära kapacitet? Knappast! Ställer man sig på förtryckarnas sida om man förordar diplomati? Inte alls. Att däremot tro att ett krig gör det bättre för Iranierna är att slå blå dunster i ögonen på sig själv och andra. Se vad som hände efter 1953.
  Men än så länge är det inte försent att vakna. 😉

Kommentarer är stängda.