I dag NMI. I morgon NT?

Marknaden är fantastisk. På ett antal decennier har den nästan lyckats med att ta över den samhällsform som vi i flera hundra år associerat med nationalstaten. Undan för undan har den lyckats övertyga oss om att den är bäst på allt. Från att producera bilar till att sköta äldrevården till att kriga och skapa de utopier som vi omger oss med dagligdags i form om drömmen om en bättre materiell framtid för oss och våra nära och kära. Allt större konglomerat och monopol gör att vissa företag nästan kommit att likna statsbildningar av den gamla skolan. Det kan verka vara en smula hädiskt (och missvisande) att jämföra ett av världens största företag, Wal Mart, med Medici-familjen (bankirfamilj som dominerade Italiens politiska scen fram till 1600-talet), men man bör komma ihåg att ett företag som Wal Mart har politisk makt.

Det är i skenet av detta helt logiskt att Svenskt Näringsliv genom Timbro nu startar Näringslivets Medieinstitut (NMI), en händelse som varit enormt debatterad i bloggosfären (se länkar i slutet på postningen). Nu skall alltså näringslivet ge sig in i gråzonen mellan PR och publicism för att ”balansera” nyheterna i den traditionella pressen. Det är verkligen en smula skruvat eftersom näringslivet ju själv äger stora delar av medielandskapet! Det är egentligen ingen ny strategi eftersom pr- och kommunikationsbyråer, och tankesmedjor, ägnat sig åt liknande verksamhet länge och det är kanske inte heller säkert att strategin är speciellt effektiv. Man kan fråga sig om folk i allmänhet litar på företag som nyhetsgranskare. Är det inte mer ändamålsenligt av marknaden att försöka styra media i lönndom, vilket uppenbarligen är den vanliga strategin?

Sedan kan man fråga sig vad som är nästa steg på denna väg. Kanske måste marknaden arrangera om helt och hållet i mediebuketten för att få det att passa sina syften? Man har ju lyckats ganska bra med dagspressen även om den journalistiska friheten sätter vissa käppar i hjulet. Nästa steg borde vara att själva producera nyheter som är tillrättalagda ur ett marknadsperspektiv. Varför inte en ”Näringslivets Telegrambyrå” ?

LÄS OCKSÅ:
Vetenskap o Socialism, Bulten i Bo och LouiseP på detta tema

Andra bloggar om: , , , ,

4 reaktioner till “I dag NMI. I morgon NT?”

 1. Från Naturens paradis till civilisationens helvete bara för att någon ”uppfann” elden.

  De mörka ekonomiska krafterna säljer vitt socker med vänsterhanden och den korrumperade statliga sektorn tillhandahåller tandläkar tjänster med högerhanden, vilket meningslöst slöseri av liv och glädje för att ta ett exempel. Ett annat är att sälja kokad ”mat” med vänsterhanden och läkartjänsten och medeciner med högerhanden.

  Det pågår en gigantiskt exploatering av den medvetslösa människomassan som medför ett enormt lidande och en utmärkt tillväxt marknad för företag och stat. Människan är nu den sjukaste varelsen på planeten och det finns ingen väg tillbaka till naturens paradis där ideér som ”arbete”, ”pengar”, ”kläder”, ”demokrati”, ”ägande”, ”politik”, helt enkelt inte existerade, vi levde då i Naturokratins paradis.

 2. Jag vet inte om det skulle bli någon skillnad med ett återvändande till ”naturokrati”, eftersom makt och hackordning väl styrde våra anfäder också, annars håller jag med dig. Massan låter sig dessutom villigt exploateras i tron att de skall kunna uppnå en viss status, med betoning på viss.

 3. Betänk att människan är den enda levande varelsen som lämnat sin naturliga miljö (tropikerna) och sin naturliga föda (frukt, grönt, nötter) som naturligtvis förtärdes rå innan elden och sitt naturliga liv. Vad har det fått för konsekvenser? Det viktigaste är att andas ren luft, dricka rent vatten (fritt från föroreningar av klor och kolsyra) äta färsk frukt, färska grönsaker och nötter. Inget annat. Den civiliserade, upphettade och processade ”födan” förstörs och innehåller bara en bråkdel av näringsämnena som naturlig föda gör. Detta får enorma konsekvenser för den mänskliga organismen. Jag skulle vilja säga att den civilisation vi lever i är ”A cooked food society”. Födan påverkar kroppen och sinnet. Lägg märke till hur friska, vitala, snabba, vakna de vilda djuren är och lägg märke till att de äter all föda rå, du ser aldrig en räv grilla en hare över eld, nästan alla idag existerande mänskliga sjukdommar beror på våra kroppars försvagning av konstant intag av onaturlig föda. Det är lätt att testa själv, det är bara att andas ren luft, dricka rent vatten och bara äta färsk frukt och grönt i 100 dagar och alla som gör det kommer att uppleva en enorm förbättring av hälsan och livsglädjen. Människan och fruktträdet är en av naturens intimaste relationer, som blomman och biet.

  Jag har läst om ett experiment där man gav en bur med katter rå mjölk (ej pastöriserad) och rått kött och katterna i den andra buren fick kokt mjölk och kokt kött, efter fyra genarationer var de ”kokta” katterna helt sterila och fullständigt degenererade. De ”råa” katterna var i topptrim. När man sedan tog bort burarna märkte man att växterna som växte i den ”råa” buren var mycket friskare och vackrare än växterna i den ”kokta” buren.

  Relationen med naturen fördjupas och intensifieras på naturlig föda till sådan grad att fantastisk glädje och kärlek till naturen och alla dess kreationer uppstår. Jag har läst om konstnärer som efter ett tag på naturlig föda började måla mycket vackrare, naturlig balans och harmoni, bättre proportioner, vackrare färger och överflöd.
  Att få upptäcka sig själv som en naturlig varelse är det största och underbaraste äventyret livet kan erbjuda. Människan är inte Naturens måndags produkt, Gud var inte bakfull när han skapade människan. Vi är huvudsakligen bara matförgiftade av civiliserad föda. Den naturliga människan är en av naturens mest kärleksfulla och omtänksamma varelser som lever i perfekt harmoni med naturen, lika magnifik som stjärnorna, träden, blommorna och fåglarna. Den civiliserade människan är försvagad och bara en skugga av sig själv, som är både rädd och girig som lever i stor obalans med naturen och skapar bara större och större problem för sig själv och alla andra liv på planeten och det är inte svårt att se idag.

  Egentligen finns det bara en ekonomi och det är den som uppstår mellan solen och jorden. I naturen är frukost, lunch och middag gratis. Efter ett tag på naturlig föda så förändras hela ens tänkande. Jag har själv märkt att jag spontant döpt om husmanskost till sjukmanskost, livsmedelsindustri till dödsmedelsindustri. Det enorma resursslöseriet med att omvandla färska vindruvor som är perfekt mänsklig föda till vin som bara är gift och det betalar vi mer pengar för. Solmogna apelsiner som är perfekt mänsklig föda som pressas och kokas (pastöriseras) och blir därmed värdelös och skadlig som människoföda. Vilket otroligt slöseri att förstöra perfekt föda och omvandla det till gift, slöseri med föda, tid, energi och pengar. Betänk alla kockar som lägger ner mycket arbete på att förstöra färsk frukt och färska grönsaker genom att värma upp dem över 46 grader celcius, helt omedvetna om vad deras arbete medför för konsekvenser.

  Naturens intelligenta och skapande energi är vad religösa människor kallar Gud. Allting existerar enligt Naturens villkor. Naturen är den högsta lagen. Därför misstänker jag att det mänskliga samhället var lika perfekt som ex kråkornas en gång för länge sedan och sedan har vi bara blivit mer och mer olyckliga. Att återeröva sin naturlighet genom att börja äta naturligt igen är i alla fall en fantastisk start och när fler och fler förstår hur Naturen fungerar så ökar förhoppningsvis våra möjligheter att leva i harmoni med den.

  Detta är i alla fall min erfarenhet och jag känner flera andra som har likartade erfarenheter så min slutsats är enkel: ”Eat Yourself to Paradise”

 4. Fantastiskt inlägg! Har för bara några dagar sedan (faktiskt) börjat intressera mig oerhört för just ”raw food” och att leva så naturligt som möjligt. Har hittat massvis med information på exempelvis youtube, och är oerhört nyfiken på detta! Roligt att du delar med dig av dina egna erfarenheter av upplevda fördelar från övergången av kokt mat! Skulle gärna vilja veta mer, så skriv mer om ämnet vettja! Tack!

Kommentarer är stängda.