Libanon: ett proxy-krig som alla utom libaneserna vill ha?

För de som gillar konspirationsteorier så finns det mycket att gotta sig i dessa dagar. Jag menar inte att vara sarkastisk. Tvärtom så måste man alltid fråga sig vad som ligger bakom vissa skeenden som förefaller nästan slumpaktiga och hur drivkrafterna egentligen ser ut snarare än att lita till de officiella versionerna. Låt oss ta den nuvarande Libanon-krisen som exempel och glöm för hundan bort allt snack om tillfångatagna soldater och fångutväxlingar och andra rökridåer. Det har inget med saken att göra.

Washington:
Det är uppenbart att framför allt USA:s hökar gillar det som händer i Libanon just nu så länge som Israelerna inte störtar den sittande Libanesiska regeringen och lämnar plats för nytt Syriskt inflytande i landet. Eller? Kanske är det så att USA ser möjligheten att äntligen ”göra något åt” Syrien om landets militär och underrättelsetjänst flyttar fram sina positioner i Libanon.

Att nykonnarna i Washington jublar över Israels uppgörelse med Hezbollah torde inte vara någon överdrift med tanke på att det bygger ett starkare ”case” mot Iran. Ingen torde av den senaste tidens medierapportering ha missat att Hezbollah använder sig av Iransk militärteknologi. Dessutom håller konflikten liv i kriget mot terrorn just när det verkade bedarra. Man skulle till och med kunna gå så långt som att säga att konflikten i Libanon är ett proxy-krig mellan USA och Iran. En liten demonstration av vad som kan komma.

Teheran:
Mullorna i Iran torde å andra sidan också de vara ganska nöjda. Det är högst troligt att de varit förvarnade om attacken och godkännt den, om de inte till och med varit med och planerat den. Attacken, som enligt Hezbollahs ledare Nasrallah varit planerad i fem månader, har inte bara vänt världens blickar bort från frågan om Irans kärnenergiprogram utan också visat att de har styrka att genom ombud slå till mot Israel om det skulle vara så att USA vill invadera Iran.

Tel Aviv
Är Israelerna nöjda? 86 % av landets befolkning stöttar attacken mot Libanon, vilket visar att man anser den vara korrekt och rättfärdig. Hökarna i Knesset lär vara överlyckliga för att äntligen ha fått en anledning att krossa Hezbollah. De som dessutom ser det som att de är involverade i ett tredje världskrig kan väl heller inte klaga på att ha fått sitt första riktiga slagfält. Att sedan Libanon är en munsbit är en annan sak. Vill Israel starta en brand i mellanöstern för att få Europa och USA att gå in i deras världskrig så kan det vara en bra början att slå Libanon i spillror. Det är ju allvarligt talat en barnsligt enkel uppgift.

Bryssel
Europas ledare verkar vara mer ambvivalenta. Många är nog mer än villiga att ge Israel lite tid att göra upp räkningen med Hezbollah. Det skadar ju inte om en terroristorganisation som kanske också hotar Europa får smaka lite bly, men inte till vilket pris som helst förstås.

Beirut:
De enda som torde vara 100% missnöjda med scenariot är väl därmed Libaneserna. De har en svag regering och militär och en vacklig demokrati med många etniska och religiösa grupper att hålla ordning på. Nu får man dessutom infrastrukturen bombad sönder och samman och en civilbefolkning på flykt. Vad kan man göra som en liten, liten bricka i stormaktspelet?

Andra bloggar om: , , , , , ,