1,7% röstade blankt i valet

Det är mig veterligen första gången som valmyndigheten har publicerat antalet blankröster (separat från andra ogilitga röster). Jag måste slänga in en liten disclaimer här: det kan vara så att jag inte letat tillräckligt noga efter informationen i tidigare val. Hursomhelst: av alla de 5 650 416 som röstade i årets val valde 96 922 personer att rösta blankt i riksdagsvalet, eller 1,7%. Jag har ingen aning om huruvida det är anmärkningsvärt eller inte eftersom jag inte jämfört med tidigare val, men jag antar att det skulle bli det om antalet blankröster gick över 4%. Då skulle man vara tvungen att börja diskutera även blankrösterna i förhållande till resten av valresultatet. Som det är nu har inte en spaltmillimeter tillägnats de blankröstande trots att antalet röster överskrider en del småpartier, som t.ex. Fi. Även blankröstningen har sin plats i en demokrati och det är bra att valmyndigheten uppmärksammar detta.

Andra bloggar om: , , ,

2 reaktioner till “1,7% röstade blankt i valet”

  1. Jag tror mig veta, men kan inte från nuvarande belägenhet verifiera, att blankröster redovisades separat fram till 1994 eller 1991, därefter slogs de ihop med ogiltiga. En procedur som naturligtvis var oerhört demokratiskt delaktig, då ju en blankröst är en röst på systemet men inte på de ingående partierna. En rationell signal alltså. SCB:s valsidor är mycket historielösa och jag kan inte där hitta en verifiering av min tes, detta måste göra via publikationerna ”Allmänna valen” från SCB för tidigare val.

Kommentarer är stängda.