Belgiska kuppmakare, rädda européer, irakisk demokratur och ilskna amerikaner

Några nyheter uppsnappade ur etern denna stilla septembernatt:

Nyheten att den Belgiska polisen i morse arresterade 17 personer i en terrorcell som planerade attacker för att ”destabilisera” det Belgiska samhället visar återigen att en av de riktigt stora terrorfarorna i Europa kommer från nynazister och högerextrema kretsar. Den här gången rörde det sig om en organisation som uppenbarligen var djupt förankrad i den belgiska militären. Att nyheten inte genererar mer än ett fåtal resultatposter på Yahoo News är kanske inte så förvånande. Vem fasen bryr sig om tränade kuppmakare med militära vapen när man kan titta på en ny Usama-video eller läsa spaltmetrar om ett gäng hembakade brittiska terroristaspiranter? Det är ju dessutom ”våra” pojkar och inga ”svartingar” det handlar om. A few rotten apples m.a.o. Många europeer kommer att få ett mycket bryskt uppvaknande endera dagen.

Om nyheten på BBC och AFP/Yahoo

Rgr med bloggen Om Utrikespolitik har jämfört en rad olika undersökningar som alla handlar om västvärldens rädsla för terrorism. Mycket intressant läsning. Mycket välresearchat. Folk är verkligen rädda. Så långt har det alltså gått.

Ilskan i USA över att den förre Iranske presidenten och reformvännen Khatami bjudits in för att föreläsa på Harvard i New York på sin resa i USA verkar vara så stor bland en del amerikaner att fartvinden känns ända hit och medierna är fulla av uttalanden som alla är varianter på ”vi-är-för-yttrandefrihet-men…(fyll på med haranger om kärnvapen, terrorsponsring, hezbollah eller liknande)”. Jag framhåller hellre en intervju som BBC gjort med en av de män som hölls fångna under ambassaddramat i Teheran 1979, som menade att Khatamis besök är en sällsynt möjlighet att bygga broar mellan den muslimska och kristna världen. Det behövs knappast påpekas att ingen i administrationen är intresserade av att träffa Khatami. Att bygga broar är ju obehagligt.

Och till sist stänger nu Iraks regering ned den arabiskspråkiga TV-kanalen Al-Arabiya av okänd anledning. Förmodligen har det att göra med att kanalen var öppet kritisk mot en minister i den Irakiska regeringen. Al-Jazeera är bannlysta i landet sedan 2004. Så mycket är den Irakiska ”demokratin” värd. Demokratur är ett nytt ord jag lärt mig som borde passa bättre i sammanhanget.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati: , , , , ,

4 reaktioner till “Belgiska kuppmakare, rädda européer, irakisk demokratur och ilskna amerikaner”

 1. Mr Bown skriver:
  Många européer kommer att få ett mycket bryskt uppvaknande endera dagen.

  I värsta fall ja – men den dagen är det alldeles för sent. Tyskarna, överlag, struntade i Hitlers politik även sedan han tagit makten, fler bejakade den när han skapade jobb (genom att föra en slags Keynesiansk politik ironiskt nog) i det land som led av allvarlig arbetslöshet och inte brydde sig de flesta om vad som hände med judarna, zigenarna, kommunisterna, socialdemokraterna, de homosxuella och ett slumpmässigt antal andra människor som inte hade syndat i något av dessa avseenden men som bara åkte med i nätet (på det sätt som sker i länder som saknar fungerande rättssystem). De drabbades öden berörde ju inte dem. – Först när Tyskland bombades sönder och samman började folk vakna.

  Och hur många sover fortfarande i USA, fast man där är en bra bit på väg in i fascism med en regim som sätter alla demokratiska principer ur spel, ljuger hejdlöst, attackerar andra länder oprovocerat, fängslar och torterar folk, avlyssnar människor som hur som helst etc. Hur många är upprörda över de lagar vi nu får, som för iväg i samma riktning, som gör demokratin till ett vackert staffage, och där vi förlorar vår personliga integritet och kan övervakas dygnet runt om?

  Hur många försvarar inte idag folkpartiets olagliga agerande, som handlade det om en bagatell när man avlyssnar andra partier olagligt – ser inte vad detta innebär vad gäller den regering de vill se i Sverige i framtiden?

  Min dystra slutsats, majoriteten av människorna vaknar inte förrän katastrofen är mer än ett faktum. De allra flesta hukar bara vartefter det blir allt värre, hoppas att de inte ska drabbas själva, eller känner sig övertygade om att så inte ska ske, och försöker sedan leva sina egna privata liv som om omvärlden inte existerar. Detta vet de som tar makten för att missbruka den.

 2. ”De allra flesta hukar bara vartefter det blir allt värre, hoppas att de inte ska drabbas själva, eller känner sig övertygade om att så inte ska ske, och försöker sedan leva sina egna privata liv som om omvärlden inte existerar. Detta vet de som tar makten för att missbruka den.”

  Tyvärr, tyvärr, måste jag utbrista även om det finns positiva om än bisarra exempel också under Nazitiden. Hanna Arendt skriver bland annat om ett lokalt folkligt motstånd mot nazisternas eutanasiprogram. I början av programmet när man avrättade ”mindervärdiga” människor genom att förgifta dom med bilavgaser så gjorde man det inne i tätorterna, och lokalbefolkningen protesterade faktiskt. Detta motstånd var säkert en av anledningarna att man placerade de flesta utrotningsanläggningarna i de ockuperade områdena i öst.

 3. Xx borde kanske bannlysa xxx där personliga pronomina i tredje person, xx och xxx, som är så förödande vanligt förekommande och bidrar till så mycket elände. Förbjud xxx, bara!

Kommentarer är stängda.