Chomsky om kriget mot terrorn

Danska onlineupplagan av Information har i dag en intervju med Noam Chomsky som är värd att läsa, även om argumenten är bekanta om man har tagit del av Chomskys arbeten. Vad som aldrig upphör att fascinera mig med denne knotige och ettrige lingvist är hans kompromisslösa krav på politisk hederlighet, som han framför allt avkräver av sitt eget lands politiker.

”Når det handler om magt, arbejder vi ud fra rendyrket opportunisme og har altid gjort det. Det gælder i forhold til ekstrem islamisme, som det gælder i forhold til demokratier, forfærdelige diktaturer eller enhver anden form for regime eller indflydelsesrig gruppe.”

Vad Chomsky kräver av sina politiker är, som jag tolkar det, moralisk stamina. Att klara av att ställa sig upp och säga att vi gjorde fel. Att kunna ta på sig skulden. Att kunna avsäga sig makten. Och framför allt att kunna vägra att gynna det egna intresset om så krävs. Det är förstås oerhört höga krav att ställa på oss vanliga dödliga och våra rangliga organisationer, men jag är böjd att hålla med. De i maktposition som klarar av att inte gynna sitt eget intresse, eller sin nations intresse, förtjänar respekt.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati: , , , ,

2 reaktioner till “Chomsky om kriget mot terrorn”

  1. vilka diktatorer syftar du då på undrar jag? Om du undrar vad jag menar med ”sina” politiker, så är det amerikanska diton som åsyftas.

Kommentarer är stängda.