Blogistans vänstra utmarker analyserar valresultatet

Så här två dagar efter valet är det många i blogistans vänstra utmarker som försökt att förstå vad som gick åt peppran och framför allt vad som borde göras. Och många vill helt klart ha en förändring. Jag tog en titt i min bloggrulle för att se vad mina favoritbloggare hade att säga om saken och gör några axplock.

Ge oss ett val efterlyser en ny ideologidiskussion inom vänstern som kan resultera i ett nytt paradigm bortom det kända.

Nu startar – nu måste starta! – en ideologisk debatt. Socialdemokratin har under så lång tid rört sig ut mot höger att det blev enkelt för moderaterna att steppa ett halvt steg åt vänster för att vinna regeringsmakten. Ideologierna har ingen realpolitisk betydelse för tillfället, men politiken klarar sig inte i längden utan ideologi.

En annan orsak till att jag ser en ideologisk debatt segla upp, är att vi står inför den kraftigaste strukturomvandlingen sedan industrialismen. /…/ Som ett led i den här strukturomvandlingen har vi hittills sett en grön ideologi födas. Vilka kommer sedan? Förslag?

En mycket intressant och svårbesvarad fråga som kräver utopistik för att redas ut. Vad undertecknad tycker hittar ni i kommentarerna till ovanstående postning

Lennart Franzell skriver ett öppet brev till Sossarna och manar till nydaning om partiet skall överleva. Det är en dräpa som måste läsas.

Industriarbetarna utgjorde tidigare den stora majoriteten i samhället och ni representerade dom med stor skicklighet. Men idag är det kunskapsarbetarna som är dagens industriarbetare och det är till dom ni måste vända er om ni vill bli något annat än ett litet bittert nischparti.

Så pensionera alla som har tjänstgjort i regeringen och rekrytera den nye partiledaren, helst en välutbildad kvinna, från de mest lovande påläggskalvarna som är under 40. Obs under 40! Eller rekrytera utifrån. Och byt namn på partiet för att demonstrera att ni håller på att bygga upp en helt ny organisation.

Ali Esbati är också han fundersam över Sossarnas framtid och vad det kan innebära för vänstern:

Frågan är hur det blir med socialdemokratin. Det finns de som utgår från att den nu kommer att radikaliseras i opposition. Det vore förstås bra. Säkert är det inte. Detta är den stora risken för hela den svenska arbetarrörelsen. En socialdemokrati som snabbt imploderar är inget som vi till vänster om denna trots allt levande koloss ska gå och önska oss. Jag noterar att Johan Norberg förhoppningsfullt vill att Margot Wallström ”tar över och moderniserar partiet”. Det torde rimligen rätt klart utkristallisera ett slags worst case scenario.

Och det känslomässiga lägetMotvallsbloggen går inte att missförstå:

.

.

.

.

Andra bloggar om: , , , , ,

7 reaktioner till “Blogistans vänstra utmarker analyserar valresultatet”

 1. Hej ”brunis” 🙂

  Det är ju en oerhört angelägen diskussion du refererar till här, men ”ni” har ju inte ens snuddat vid de viktiga frågorna.

  Men först en repris av ett litet tips som jag just lämnade borta hos Bulten i Bo: jag publicerar just nu the best of krigskrönikankrigskronikan.blogspot.com och dagens fokus är just på Varför vann Alliansen?

  Jag vet inte om du fortfarande är kass på att läsa din post, men jag skrev ju ett brev till dig och frågade om du var intresserad av att skriva om det som senare fick heta Oskoreigate, en oerhört pikant liten historia som jag haft på lager sedan i våras. Men i och med ”FP-spionaget” så kände jag att det borde få komma ut innan valet, men jag lyckades inte få någon etablerad vänsterbloggare att nappa på detta. Märkligt.

  Efter mycket motstånd så lyckades jag dock få en icke-bloggare att starta upp något och det blev då om
  självantändning (fp/lib)
  som helt fokuserar på Oskoreigate. Det är väl kanske inte så konstigt att ingen ”vänsterbloggare” nappade på detta – när man vet hur det gick för Krigskrönikan – men det hela blir dock väldigt märkligt när så Johan Larsson – jinges gamla trätobroder, du vet … han med Bloggar.se, Knuff.se o.s.v. – helt sonika plockar bort alla länkar till denna nya blogg dagen/natten innan valet! stackars ”om s.” blir då lite irriterad och startar först demokratibloggen, men även denna blir portad i Johans monopolvärld. ”Skam den som ger sig” tänker tydligen ”om s.” och startar då yttrandefrihet under alliansens styre, men givetvis blir även denna censurerad av Johan Larsson.

  Då har vi alltså ett litet svar på frågan om varför alliansen kunde vinna så lätt: högern har helt tagit över den gamla vänsterns metoder (organisationsformer, agitering o.s.v.) medan vänster har försjunkit i någon borgerlig navelskådande passivitet. Kom nu inte och säg att ”ingen vänsterbloggare har kanske sett detta om Oskoreigate”! Eller sett hur en vänsterblogg blir censurerad å det grövsta dagen innan valet, sannolikt för att bloggen hade fräckheten att skriva om hur en folkpartist samarbetade med Nationaldemokraterna i valrörelsen.

  Frågan är då varför vänsterbloggare låter en annan vänsterbloggare bli censurerad på detta sätt? Har du något svar på denna fråga rent personligen? Varför har du varit tyst? Det är ju inte undra på att högerbloggarna helt dominerar på nätet!

 2. Hej Thomas,
  glad att höra att du publicerar igen. Jag är inte säker på att jag håller med dig om din analys, även om det är helt klart att högern i sverige försöker kopiera sina amerikanska republikanska fränder. Om det varit avgörande för valets utgång låter jag vara osagt.

  Sedan undrar jag varför du pratar om censur mellan vänsterbloggare? Det må vara så att du varit utsatt för en kampanj från högerbloggare, men det är sannerligen inte rättvist att lägga över skulden på andra bloggare för att de väljer att inte publicera din information.

 3. Hej igen, Brownie

  Det var kul att höra att du tyckte det var roligt att jag publicerar igen. Tyvärr blir det nog inte så mycket nytt material eftersom jag inte haft några planer på att starta krigskrönikan efter det att jinge (och kanske ett antal andra okända individer) lyckades terra mitt webbhotell till den milda grad att han inte såg något annat alternativ än att svika den gamla principen ”kunden har alltid rätt”.

  Nu tänkte ju jag varken på jinge – eller Kerstin Berminge, vad det beträffar, när jag skrev ”Frågan är då varför vänsterbloggare låter en annan vänsterbloggare bli censurerad på detta sätt. Motvallstantens obegripliga SKRIV ALDRIG MER OM JINGE!! ekar fortfarande mellan väggarna här! Varför skulle jag som fri bloggare inte ha rätt att skriva om jinge när jag tycker att han går över styr och beter sig illa?

  Nej, vad jag tänkte på var snarare att ingen vänsterbloggare har tagit upp det faktum att den nystartade – och antagligen redan avslutade – bloggen om självantändning (fp/lib) som råkade ut för samma sak som jag själv fått smaka på (någon gång i tiden): blivit bortplockad från Johan Larssons bloggimperium. Om vi hade ett vänstra blogistan som fungerade så hade naturligtvis vänsterbloggare följt samma princip som gjort högerbloggar totalt dominerande: enad står vi starka. Tystnaden bekräftar ju mina gamla fördomar om hela vänsterbloggeriet: mesproppar som lägger sig platt med halsen blottad: skär mig mera! 🙂 – Kul att du nyttjar mitt gamla ”blogistan”, men det skall stavas bloggistan för att vara autentiskt!!

  Stackars om självantändning (fp/lib) offrade ju en hel vecka på att skriva om Oskoreigate, bara för att se hur bloggen blev brutalt censurerad (på Bloggar.se o.s.v.) så det var ju inte någon bra start på bloggarbetet där. Jag skall försöka få lite klarhet i om hur läget är därborta.

  Nåväl, låt oss analysera valet. Var har du avvikande åsikter när det gäller det jag skrev? Jag tycker att det är alldeles kristallklart att ”vi” vänsterbloggare har kapitulerat HELT inför anstormningen från den radikala högerns bloggare/aktivister? Håller du verkligen inte med om det? Som du säkert kommer ihåg så hade jag hur många exempel som helst på de osannolikt fula metoder som högeraktivisterna använder, eller hur?

  Jag läste om ditt svar och studsar fortfarande över ”att lägga över skulden på andra bloggare för att de väljer att inte publicera din information”! Var i hela friden har jag gjort det?? Du läser tydligen lika illa som din favoritliberal Lousie Persson. Skärpning.

  Ha en god vecka!

  Thomas – krigskrönikan 2006
  http://krigskronikan.blogspot.com/

 4. Jag måste ha missförstått dig, men du skrev faktiskt ”vänsterbloggare censurerar vänsterbloggare” och jag trodde inte det var Johan som åsyftades.

  Jag har varit inne och läst flera inlägg på ”om självantändning” före valet, men helt missat att bloggens postningar skulle ha tagits bort.

  Sedan håller jag med dig om att man faktiskt borde starta något slags samlande vänsterbloggforum. det saknas. För även om jag inte håller med dig om att vi kapitulerar, så märks helt enkelt inte vänstersidan lika tydligt i debatten.

 5. Hej!

  Jag fattar inte så mycket av allt det här ännu. Jag fattar absolut inte varför det är så mesigt ute på vänsterkanten, typ. Varför har ingen skrivit om det här som självis 🙂 slitit med? Sedan har vi ju allt det där på Krigskrönikan. Han skrev ju om dej nyss. Med det verkar ju bara vara total djupfrysning överallt. Inte en enda Palestinablogg har jag hittat. Jo, Palestinbloggen som tipsade om Palestinagruppernas blog, men det har jag inte hunnit kolla på än. Tusen miljoner Israelbloggare, men en enda riktig Palestinablog. Skumt. Varför?

  Men du har oxå en snygg blogg! 🙂 Jag får skärpa mig och hyfsa till mitt spektakel. Suck. Tid.

  /anna

 6. Du har rätt. Det är väldigt ont om rena pro-palestinabloggar (i sverige n.b.), så jag ser fram emot att läsa dina kommande postningar. Jinge är väl annars den som skriver mest om Israel-palestinafrågan.

 7. Ojdå. Jag får upprepa det jag skrev borta hos Absolute Banana tidigare idag: Ajtanbajtan, brunis. Det här ser inte så kul ut.

  Du tycker inte att Oskoreigate och det faktum att detta blev stoppat av Johan Larssons webbimperium är något att skriva om. Istället rekomenderar du JINGE till inget anande besökare. Huh? Tycker du att jinges totalitära metoder är OK? Tycker du att det en god idé att tiga om att den där falskskyltade ”vänsterbloggaren” helt garanterat trackaserar mitt webbhotell så att mitt arbete under nästan 5 år bara åkter i sophinken?

  Nej, du ”brunis”, nu får du faktiskt skärpa till dig om du inte vill hamna i kategorin ”suspekta bloggar” du med.

  Ha en god helg,

  Thomas – Krigskrönikan 2006

Kommentarer är stängda.