Valsmälla dagen efter

Någon rejäl baksmälla efter gårdagens maktskifte blev det kanske ändå inte. Valresultatet var inte helt oväntat. Att moderaternas transformation till ”nytt” arbetarparti uppenbarligen lyckades kanske förvånar något. Att de dessutom lyckades vinna fler röster från arbetslösa än tidigare, vilket sades i gårdagens valvaka i P1, är däremot något att förvånas över. Vilka yrkes- eller åldersgrupper det handlar om förtäljer inte historien. Men vem kan klandra de arbetslösa vilka de nu än är? Vi har trots allt haft en högervandrande socialdemokrati vid makten i 12 år. Vem kan klandra en arbetarklass som blivit medelklass med villalån och aktieportföljer att försvara? Och nu räknar de alltså med att Reinfeldt och company skall kunna genomföra en politik som skapar nya arbeten? Tillåt mig att tvivla.

Tvärtom tror jag att vi kommer att få se mycket skarpare konflikter på arbetsmarknaden, och främst bland unga. Många ekonomer varnar för att USA:s ekonomi står inför en skarp nedgång, med större inflation som följd och risk för att fastighetsbubblan spricker (Danne Nordling har en bra postning om detta). Det bådar knappast gott för nya jobb i Sverige, snarare ökar risken att företagen förlägger ännu mer produktion till frihandelszoner i Asien, eller ”slimmar” sina organisationer ytterligare. Eventuella åtgärder för att minska företagens bördor kommer med andra ord knappast att innebära nya jobb, snarare mindre risker för företagen.

Så se fram emot fler protester, gott folk. Fler aktioner av ”osynliga partier”, mer våld, fler strejker och demonstrationer. Och det kommer att vara de unga som står för de aktionerna. Då kommer det ”nya arbetarpartiet” Moderaterna snabbt att få bekänna färg och visa vilken sida de egentligen står på.

Andra bloggar om: , , , ,

3 reaktioner till “Valsmälla dagen efter”

 1. Socialdemokraterna har misslyckats med att nå de arbetslösa. Det är inte förvånande då att de väljer Moderaterna.

  Man måste fråga de arbetslösa vad de vill. Och det kanske bara kan göras genom att skapa organisationer för de arbetslösa.

 2. Leo…
  t.o.m Göran Persson medgav att man misslyckats med jobben därför att man haft för stort fokus på att hålla nere inflationen. Varför sedan inte dessa väljare gått vänsterut är en annan fråga.

  Organisationer för arbetslösa låter som en bra ide, men vad menar du då för organisationer. Kooperativa strukturer?

 3. Ursäkta att jag inte svarat, borde nog komma överens med någon bra feedläsare.

  Jag är inte alls säker på hur arbetslösa skulle kunna organiseras. Det viktigaste i en första vända tror jag är att skapa en plattform för erfarenhetsutbyte. Hur en sådan organisation sen utvecklas tror jag beror på de erfarenheter som kommer fram. Kanske kan en sådan organisation börja på webben idag?

  Jag skulle vilja att deltagandet i en sådan organisation kan vara en del av kontakterna med Arbetsförmedlingen om den arbetslöse så vill. Ungefär som med facket idag. Jag skulle också vilja att det fanns betalda ombudsmän, kanske knutna till a-kassorna, jag vet inte riktigt.

  Förklara gärna detta med kooperativa strukturer. Jag vet inte riktigt vad du menar.

Kommentarer är stängda.