Senaten bekräftar Bushisternas cyniska spel om Irak

Jag är verkligen inte överraskad över att den amerikanska senatens underrättelseutskotts senaste rapport om upptakten till USA:s krig i Irak visar att det inte finns några som helst bevis för att det skulle finnas en länk mellan Al-Quaida och Saddam Hussein, vilket Vita Huset ständigt implicerade i sin upptakt till kriget, och att man lade för stor vikt vid Chalabis exilorganisation Iraqi National Congress. Rapporten går inte in på frågan huruvida Bushisterna vilseledde allmänheten, men New York Times konstaterar att:

…one report did contradict the administration’s assertions, made before the war and since, that ties between Mr. Zarqawi and Mr. Hussein’s government provided evidence of a close relationship between Iraq and Al Qaeda. As recently as Aug. 21, President Bush said at a news conference that Mr. Hussein “had relations with Zarqawi.’’ But a C.I.A. report completed in October 2005 concluded instead that Mr. Hussein’s government “did not have a relationship, harbor or even turn a blind eye toward Zarqawi and his associates,” according to the new Senate findings.

Det är uppenbart att Vita Huset misslett det amerikanska folket för att få möjlighet att slå mot Irak. Med andra ord: ljugit sig mörkblå i ansiktet. Vilket vi alla visste redan från början. Och man har vilselett med en diabolisk teknik. Guilt-by-association: genom att hela tiden nämna olika namn, grupper och fenomen i samma andetag i tal och pressreleaser, har man bundit ihop Hussein med Zarkawi och Al-Quaida. Powell skall enligt NYT ha nämnt Zarkawis namn mer än tjugotal gånger under ett tal till FN:s säkerhetsråd.

Men Vita Huset rycker på axlarna och säger genom sina talesmän att det viktigaste är vad som händer i framtiden och krigtet mot terrorn måste vinnas. Vita Husets agerande för att nå dit visar på en anti-demokratisk cynism som redan har slagt tillbaka hårt mot USA i form av anti-amerikanska stämningar i hela världen. Det kommer att ta många år att reparera den förtroendekrisen.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati: , , , ,