Syrien ytterligare ett steg in från kylan

Ni kommer kanske ihåg Buskens ”inofficiella” uttalanden om att Syrien är den stora skurken i Mellanöstern? Nu verkar i alla fall landet komma ytterligare ett litet steg in från kylan i och med att Vita Huset tackat för den insats som Syriska antiterrorstyrkor gjorde när de stoppade attentatet mot den amerikanska ambassaden i Damaskus i går. Syrierna å sin sida är inte överförtjusta utan påpekar att det är USA som har gjort regionen instabil.

En intressant artikel hittar man i dagens Haaretz som berättar om ett besök som tre arabiska ministrar i Knesset precis gjort i Damaskus:

Syrian President Bashar Assad on Tuesday told three Israeli Arab MKs visiting Damascus that Syria is ready to establish peace with Israel based on the Arab League’s 2002 plan, saying it was Israel who was not willing to accept the initiative.

The Arab League’s plan calls on Israel to retreat to 1967 borders and for a multi-lateral agreement on a solution for the refugee plan. In return, all Arab countries would be required to recognize Israel and maintain diplomatic ties with it.

Besöket är uppenbarligen inte okontroversiellt och andra som besökt Syrien utan tillstånd riskerar att få sina pass indragna (är inte Israel en demokrati?).

Interior Minister Roni Bar-On earlier this week called on Foreign Minister Tzipi Livni to recall the passports of the three Arabs lawmakers, who visited Syria without seeking permission from the government.

Västvärlden klagar ständigt på att den ena eller andra arabstaten eller organisationen (nu senast Hamas) inte erkänner Israel, men uppenbarligen saknas inte förslag från arabstaternas sida hur man skall gå tillväga för att få till stånd en kompromiss som alla kan godta. Men jag antar att många vill att hela mellanöstern skall lägga sig platt inför väst och buga sig djupt inför vår ”moraliskt överlägsna civilisation”? Det kommer förstås inte att hända. Arabstaterna slåss med näbbar och klor för sin existens och att Condi nu säger att hon hoppas att Syrien går med i kriget mot terrorn måste väl nästan uppfattas som en förolämpning av Damaskus.

Uppdatering: enligt DN:s Lotta Schüllerqvist baserar Hamas och Fatah sitt nya samarbetsprogram på det arabiska fredsinitiativ från 2002 som Assad nämner i artikeln ovan. Mer info om detta fredsförslag finns på Wikipedia. Intressant nog försökte Hamas uppenbarligen att stjälpa initiativet genom en självmordsbombning i Netanya. Om man ställer sig bakom planen nu så innebär det ett stort steg framåt för Hamas.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati tags: , , , , ,