Anna Politkovskaya kom inte undan

I våras läste jag Anna Politkovskayas bok ”Tjetjenien, sanningen om kriget” (isbn: 9173249955) som är en av de två böcker av denna remarkabla ryska journalist som finns i Svensk översättning. Boken som är skriven på en karg och nykter journalistprosa är verkligen ett måste för alla som vill veta något om vad som händer i det lilla landet i Kaukasien som slitits sönder totalt av åratal av krig. Jag blev förvånad över att jag blev förvånad över meddelandet om hennes våldsamma död utanför porten till sitt hus. Det här var en kvinna som levde på utmätt tid efter att ha utmanat ett politiskt och militärt etablissemang i så många år att hennes fiender kunde ha gjort processen kort med henne flera gånger om. Jag blev förvånad, som man blir när man tror att den ensamma individen ändå på något sätt skall klara av att angripa den stora björnen och komma undan med det. Anna Politkovskaya fruktade för sitt liv. Hade trots detta inga livvakter. Hon kom inte heller undan, utan sköts i kallt blod utanför sitt hem. Och världen blev av med en av sina mest modiga maktgranskare. Må hon vila i frid.

Novaja Gazeta om mordet (babelfish översättning)
The Guardian obituary
DN
Ordfront förlag

Andra bloggar om: , , , , , ,

En kommentar till “Anna Politkovskaya kom inte undan”

  1. Ja, Mr Brown, att vara sanningssägare är något bland det farligaste som finns. Det är många sanningssägare som fått sätta livet till; från Martin Luther King och Olof Palme till Anna Politkovskaya. Det kommer att bli fler eftersom sanningen ALLTID är ytterst farlig.

Kommentarer är stängda.