Apropå civil olydnad


Efter alla obetalda tv-licenser som våra nya ministrar nu skyndat att pynta in så dyker frågan om vad som är civil olydnad upp i debatter och man kan bara konstatera, enligt Marcus utmärkta betraktelser i frågan, att det är knappast är frågan om civil olydnad om man, som Cecilia Stegö Chilo, utövar den i lönndom. Och, handen på hjärtat, Sverige är ändå inte en diktatur, även om skattmasen kan upplevas som nog så obehaglig för de som vill smyga undan lite av sina inkomster. Nej låt mig i stället peka på en modig grupp äldre brittiska medborgare som utan att blinka konfronterat den brittiska statens fögderi genom att helt öppet vägra betala skatt för deras lands militärutgifter. Gruppen som kallar sig för Peace Tax Seven yrkade helt enkelt att få göra skatteavdrag för militära utgifter som de inte kände att de kunde ha på sitt samvete. Vissa i gruppen har gjort ett tioprocentigt avdrag på sin skattsedel sedan slutet på 1980-talet och skänkt pengarna till NGO:er som Oxfam i stället. Sedan några år tillbaks har gruppen varit involverad i en segdragen rättsprocess med den brittiska staten som man nu tar till Europadomstolen, ett fall som skall bli intressant att följa. Så Cecilia, om du verkligen vill utöva civil olydnad mot den svenska statens ”översitteri” så bör du kanske kolla upp deras verksamhet, eller varför inte gå till Per Herngrens relativt nystartade blogg? Per är ju en av de mest erfarna personer som finns i det här landet när det gäller frågor som rör civil olydnad.

Andra bloggar om: , , , , ,

6 reaktioner till “Apropå civil olydnad”

  1. Klockrent exempel! De där pensisarna vet precis vad civil olydnad vill säga, till skillnad från borgerliga ex-ministrar. Jag blir sugen på att starta något liknande här…

  2. Drar mig till minnes att tidningen stockholms fria för några månader sedan hade en artikel om skattebojkott. kunde inte hitta den på nätet dock (stockholmsfria.nu). Jag vet inte om någon håller på med det i Sverige just nu, men det är inte omöjligt. kanske bara så att det aldrig nått så långt som i TPS:s fall.

  3. Hur i hela helvete stavar man till [pann-schiss] förresten? Det där ser ju ut som ett felstavat könsorgan…

    (Och kul att du uppskattade mina funderingar om civil olydnad!)

  4. Åguvaskönt att det inte bara är jag. Jag trodde att min språkkänsla hade flugit sin kos.

    Av dina förslag känns ”panschis” av någon anledning bäst… Ringer språknämnden imorgon.

  5. Jag glömde visst alla varianter på ”panscho” i uppräkningen ovan. undrar vad fredrik lindström skulle säga? hursomhelt så låter inte pensis helt ..hrm.. anständigt 🙂

Kommentarer är stängda.